Advanced Computing & Networking

We richten ons op het verkennen van geavanceerde computerparadigma's om wetenschappelijke ontdekkingen te versnellen, samen met de SURF-community. Op het snijvlak van infrastructuur, technologie en toepassingen streven we naar thought leadership, expertise en kennis.

Man die chip vasthoudt

Novel Computing Architecture

SURF wil inzicht krijgen in het potentieel van nieuwe computerarchitecturen om wetenschappelijke workflows te versnellen, door niet-conventionele HPC-architecturen te analyseren.

Technologie-evaluatie

Het doel van dit project is om nieuwe niet-conventionele HPC-architecturen te analyseren en om actief samen te werken met de gemeenschap om de bruikbaarheid voor wetenschappelijk onderzoek te begrijpen. Het belangrijkste doel is om de potentie van nieuwe computerarchitecturen te begrijpen om wetenschappelijke workflows te versnellen, om nauw samen te werken met SURF-leden en tegelijkertijd toegang en provisioning te bieden tot experimentele bronnen.

Onze voornaamste activiteiten

Wij streven naar:

  • Het verkrijgen van inzichten en analyses in opkomende computationele architecturen;
  • Te werken vanuit een use-case gedreven benadering in het evalueren van opkomende architecturen en hun impact op onderzoek;
  • Experimentele toegang te bieden om collaboratieve experimenten en expertise ontwikkeling mogelijk te maken;
  • Het organiseren van workshops en webinars en het schrijven van position papers om kennis te delen tussen de SURF-instellingen;
  • Afstemmen met Europese initiatieven, leveranciers en technologieleveranciers over de ontwikkeling van HPC-architecturen en het ontwikkelen van gezamenlijke roadmaps.

Huidige samenwerkingen

Ten eerste werken de TU Delft, UvA en SURF gezamenlijk aan een voorstel waarin heterogene computing met field-programmable gate arrays (FPGA's), GPU's & CPU's wordt verkend. Ten tweede werken SURF en AMD samen om HPC-toepassingen beschikbaar te maken op het experimentele AMD GPU-hardwareplatform en experimentele toegang en use-cases te ondersteunen.