SURFconext: overal veilige toegang met 1 set credentials

Laat je gebruikers met 1 gebruikersnaam en wachtwoord inloggen bij alle clouddiensten die je instelling gebruikt. Zowel voor diensten die iedereen gebruikt als voor diensten voor kleine specialistische teams. Veilig, gemakkelijk en privacyvriendelijk.

studente kijkt op haar laptop

Over SURFconext: veilig en gebruikersvriendelijk toegang tot clouddiensten

Veilig en vertrouwd inloggen bij alle clouddiensten die je instelling gebruikt? Dat kan met SURFconext. SURFconext koppelt jou als identityprovider met de dienstaanbieders. SURFconext is privacyvriendelijk en wisselt alleen de attributen uit die echt nodig zijn.

Bekijk in deze video hoe je met SURFconext studenten en medewerkers eenvoudig en veilig toegang geeft tot clouddiensten.

Eén koppeling met verschillende aanbieders

Je maakt steeds vaker koppelingen met clouddiensten van verschillende aanbieders. Met SURFconext regel je dit met slechts 1 koppeling in plaats van een aparte koppeling per dienst. Je authenticatie, autorisatie, groepsbeheer en afspraken over privacy en beveiliging regelt SURFconext deels centraal voor je.

Eenvoudig en gebruikersvriendelijk toegang tot clouddiensten

Toegang met instellingsaccount

Met SURFconext hebben je gebruikers eenvoudig toegang tot diensten van verschillende aanbieders. Gebruikers loggen in met hun instellingsaccount en hebben via single sign-on veilig toegang tot de diensten die je beschikbaar stelt. Dit biedt nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, binnen instellingen en over instellingsgrenzen en zelfs over landsgrenzen heen.

Campusbrede én persoonlijke diensten

Als instelling maak je op verschillende manieren gebruik van clouddiensten. Campusbrede diensten, zoals e-mail of een digitale leeromgeving, moeten voor iedere gebruiker toegankelijk zijn. Maar SURFconext ontsluit ook meer persoonlijke diensten. Diensten die slechts een kleine groep mensen gebruikt, zoals een onderzoeksteam of een docent met een groep studenten. Lees welke diensten zijn aangesloten en hoe je eigen diensten kunt koppelen.

Aanvullende functionaliteiten

SURFconext Autorisatieregels: zelf aan het stuur bij het verlenen van toegang

Met SURFconext Autorisatieregels kun je toegang tot diensten beperken tot een specifieke groep. Je gebruikt hiervoor attributen (bijvoorbeeld toegang voor ‘medewerkers’ maar niet voor ‘studenten’) of groepslidmaatschappen (gebruikers uit groep X krijgen toegang tot dienst Y). SURFconext Autorisatieregels maak je zelf met enkele kliks aan in het  SURFconext Dashboard.

Tarieven

SURFconext Autorisatieregels is standaard in SURFconext beschikbaar. Je betaalt hier niet extra voor.

Meer informatie

SURFconext Dashboard: controle en overzicht van clouddiensten

SURFconext Dashboard biedt een overzicht van alle clouddiensten die gekoppeld zijn aan SURFconext. Je instelling bepaalt zelf welke medewerkers toegang tot het dashboard  krijgen. Alleen als je SURFconext-contactpersoon bent, kun je inloggen met je eigen instellingsaccount. Ben je beheerder bij je instelling en de SURFconext-contactpersoon? Dan biedt het dashboard je de volgende mogelijkheden:

  • Overzicht van en inzicht in het gebruik van je clouddiensten
    Als je inlogt op het SURFconext Dashboard krijg je een overzicht van alle op SURFconext aangesloten clouddiensten. En van welke clouddiensten je instelling al gebruik maakt. Via het dashboard Statistieken bekijk je het gebruik van de diensten, bijvoorbeeld het aantal logins gedurende een periode.
  • Zelf diensten activeren en beschikbaar stellen voor gebruikers
    Via het dashboard activeer je zelf de technische koppeling met een clouddienst. Gebruikers van jouw instelling kunnen daarna via SURFconext bij de dienst inloggen.
  • Eigen autorisatieregels instellen
    Via SURFconext Dashboard stel je zelf met SURFconext Autorisatieregels, autorisatieregels in voor een dienst. Hiermee bepaal je wie toegang krijgt tot een dienst.

Meer informatie

SURFconext Teams: centraal beheer van samenwerkingsgroepen

Je kunt als student, docent en onderzoeker met SURFconext Teams eenvoudig een samenwerkingsgroep opzetten met andere gebruikers van verschillende instellingen. Het beheer van groepen wordt centraal geregeld. Ook zijn de groepen te gebruiken voor meerdere clouddiensten. Zo kan bijvoorbeeld een groep worden ingericht voor leden van een onderzoeksteam, zodat alleen leden van dit team toegang krijgen tot afgeschermde data binnen een bepaalde clouddienst. Leden van het team kunnen ook zelf gasten uitnodigen om zo de samenwerking te vergemakkelijken. Bestaande groepen binnen de instelling kunnen worden hergebruikt via SURFconext.

SURFconext Teams en SURFconext Autorisatieregels

Groepen uit SURFconext Teams zijn ook te gebruiken voor SURFconext Autorisatieregels. Zo kun je via SURFconext Dashboard een autorisatieregel aanmaken waarmee toegang tot een bepaalde dienst alleen mogelijk is voor leden van een groep uit SURFconext Teams.

Inloggen met instellingsaccount

SURFconext Teams is gekoppeld aan SURFconext. Hierdoor kunnen gebruikers met hun eigen instellingsaccount inloggen. Log in op SURFconext Teams

Gratis voor onderwijs en onderzoek

Ben je student, docent of onderzoeker van een op SURFnet aangesloten instelling? Dan is SURFconext Teams is gratis beschikbaar voor jou.

Meer informatie

Beveilig je online diensten nóg beter met SURFsecureID

Met onze dienst voor tweefactorauthenticatie SURFsecureID kun je toegang tot online diensten beter nóg beveiligen. SURFsecureID is los van, maar ook in combinatie met SURFconext te gebruiken. Lees meer over SURFsecureID en lees de best practices.

Meer lezen

Ben je benieuwd hoe SURFconext technisch werkt of ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie? Lees dan verder op de wiki van SURFconext, of bekijk de dienstbeschrijving van SURFconext.

Tarieven

Als je aangesloten bent op SURFnet, betaal je als instelling niets extra voor SURFconext, want deze dienst valt onder de vaste aansluitvergoeding.

Aanvragen

Wil je SURFconext gaan gebruiken? Neem contact op met SURFnet Klantsupport via klantsupport@surfnet.nl.

Deze dienst zit in het kernpakket van SURF-diensten.