SURFsharekit: de online opslagplaats voor het hoger onderwijs

Sla je onderzoekspublicaties, afstudeerproducten en open leermaterialen digitaal en duurzaam op en stel ze vrij beschikbaar via SURFsharekit, de repositorydienst voor het hoger onderwijs.

Regie op data

SURFsharekit in het kort

  • Repository ‘as a service’
  • Open source software
  • Duurzaam opslaan en delen van publicaties, afstudeerproducten en open leermaterialen 
  • Zelf bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de dienst
  • Kennisuitwisseling over gerelateerde en actuele ontwikkelingen tussen 21 instellingen  in heel Nederland

Kennis toegankelijk maken

Onderzoekspublicaties, afstudeerproducten en open leermaterialen sla je op in SURFsharekit om ze vervolgens via verschillende platformen digitaal toegankelijk te maken:

  • Praktijkgericht onderzoek en afstudeerproducten via de HBO Kennisbank en Narcis en via verschillende discovery tools waardonder Google Scholar.
  • Open Leermaterialen via edusources, Edurep en Wikiwijs

Het uitgangspunt van SURFsharekit is het zo veel mogelijk open access delen van materiaal. De dienst voldoet aan internationaal geldende standaarden voor vrije uitwisseling van informatie. 

Nauw betrokken bij de ontwikkeling

SURFsharekit is onderdeel van de HBO Kennisinfrastructuur. Als je aangesloten bent, betrekken we je via het gebruikersoverleg nauw bij de ontwikkeling van de dienst. Je wisselt via dit netwerk je ervaringen uit en deelt kennis over actuele ontwikkelingen die bijdragen aan de zichtbaarheid van praktijkgericht onderzoek. Denk hierbij aan (her)gebruik van content, het opstellen van een publicatiebeleid, ondersteuning van onderzoekers, research data management en open access publiceren.

Vernieuwing SURFsharekit

We werken doorlopend aan het vernieuwen van de  infrastructuur voor het delen en hergebruiken van kennisproducten en open leermaterialen. Samen met de aangesloten instellingen creëren we een nieuwe omgeving die aansluit bij actuele behoeften. De resultaten uit de pilot van 2016 rond het open delen van leermaterialen nemen we in dit traject mee. 

Beschikbaar maken van praktijkgericht onderzoek en afstudeerproducten

Onderzoek en afstudeerproducten moeten om via de HBO Kennisbank beschikbaar te komen, zijn opgenomen in de repository van één van de deelnemende hogescholen. Kijk op de HBO Kennisbank wie de contactpersoon is van jouw hogeschool.

Tarieven

De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).