Auteursrechten

Studenten, docenten en onderzoekers kunnen zowel auteur als gebruiker van informatie zijn. Als auteur van een publicatie of maker van beeld en geluid is het goed te weten hoe u de rechten op uw eigen materiaal regelt. Als gebruiker is het van belang te weten welke rechten u heeft op het (her)gebruik van het materiaal van anderen.

Praktische hulpmiddelen auteursrecht

SURF heeft diverse praktische tools ontwikkeld waarmee auteurs onder meer kunnen bepalen welke auteursrechten ze overdragen aan de uitgever en hoe afspraken over hergebruik van materiaal kunnen worden vastgelegd. Ook zijn er diverse voorbeeldbrieven en juridische wegwijzers opgesteld om auteurs op weg te helpen.

Open educational resources en auteursrecht

Om leermaterialen te kunnen delen met de rest van de wereld voor (her)gebruik moeten ze 'open' worden gemaakt door ze onder een open licentie te publiceren. Op het gebied van open educational resources en auteursrechten spelen diverse juridische vraagstukken.

Recht op auteursrecht

In de video hieronder leggen prof. mr. Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendom Universiteit Leiden, en prof. dr. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam, uit dat u als auteur zeggenschap hebt over uw auteursrecht. De video is ontwikkeld door de SIG Digitale Rechten in samenwerking met het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten van alle universiteiten. Deze video is ook met Engelse ondertiteling beschikbaar: 'Author rights, your rights'.

Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.
Laatste wijziging op 20 dec 2017

Meer informatie