Online & blended onderwijs
De kwaliteit van het onderwijs krijgt een flinke impuls als de mogelijkheden van online onderwijs worden gecombineerd met het face-to-face onderwijs op de campus. Daarom wordt er volop geƫxperimenteerd met nieuwe online onderwijsvormen en technieken om het onderwijs voor studenten te verbeteren.
Studenten aan een tafel achter hun laptops

Het fijne van de online omgeving is dat ook studenten van andere instellingen meekijken en feedback geven. Dit maakt de feedback eerlijker en waardevoller.

Sjieuwke Dankert

Sjieuwke Dankert

Telefoonnummer

Praktijkvoorbeelden blended onderwijs

Met subidie uit de Stimuleringregeling Open en online onderwijs geeft de minister van OCW hogescholen en universiteiten de kans om actief te experimenteren met vormen van online en blended onderwijs en met het delen en hergebruiken van open leermaterialen.

Studenten leren virtueel pleiten met PleitVRij

Student PleitVRij

Rechtenstudenten oefenen het pleiten in een virtuele omgeving om op een realistische manier hun spreekvaardigheid oefenen Ć©n van elkaar leren. Sylvia Moes (VU) en Adriaan Wierenga (RUG) vertellen over hun ervaringen.

Lees de use case

Gamified kennisplatform daagt studenten uit om elkaar te helpen

Stefan Hugtenburg TU Delft

Stefan Hugtenburg legt uit hoe zij studenten via een kennisplatform met spelelementen uitdagen om meer kennis uit te wisselen. Om zo hun hechte kennisgemeenschap weer nieuw leven in te blazen.

Lees de use case

PRESTO: Peer assessment in estafettevorm

Pieter Bots TUDelft

De leerestafette is een innovatieve en leerzame onderwijsvorm, maar ook een moreel dilemma. Pieter Bots over de leerestafette die nog een stap verder gaat dan peer feedback: studenten beoordelen elkaars werk met 1 tot 5 sterren.

Lees de SURF Story

Dankzij de stimuleringsregeling zijn er inmiddels al veel projecten ontwikkeld. De opgedane kennis delen we met het hele hoger onderwijsveld.

Peerfeedback

Peerfeedback is een manier om grootschalig onderwijs persoonlijker te maken en kan de werkdruk van de docent verlichten. Het is een aantoonbaar geschikte onderwijsvorm om dieper leren - kritisch denken, kennis verwerken, creativiteit - te bewerkstelligen bij studenten. Lees meer over peerfeedback of bekijk de peerfeedback projecten van instellingen de hebben deelgenomen aan de stimuleringsregeling.

Online begeleiden

Bekijk de projecten van instellingen die hebben deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs met het thema online begeleiden.

Interactie en feedback

Bekijk de projecten van instellingen die hebben deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs met het thema interactie en feedback.

Activerend leren

Bekijk de projecten van instellingen die hebben deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs met het thema activerend leren en toetsen.