Trainingen voor onderzoek

Wil je met onze systemen aan de slag, maar mis je de benodigde kennis? Wij organiseren regelmatig hands-on systeemtrainingen: online, op onze kantoren in Utrecht en Amsterdam, of op locatie bij je onderwijs- of onderzoeksinstelling. Je kunt de trainingen ook opnemen in het onderwijsprogramma van je instelling.

Oudere man met jongere man kijkend naar interactief scherm

Systeemtrainingen

Leer werken met onze systemen.

Supercomputing

Waarom:
Als je veel berekeningen moet uitvoeren, of analyses die te groot zijn voor je eigen systeem, bieden clusters en supercomputers de benodigde rekenkracht. In onze cursussen cluster computing leer je werken met het nationale rekencluster Lisa en de nationale supercomputer Snellius. Je doet praktische oefeningen om te leren hoe je deze systemen effectief gebruikt en hoe je je taken met minimale inspanning in de kortst mogelijke tijd kunt uitvoeren.

Wie: 
Iedereen die wil weten hoe enorme compute-taken moeten worden uitgevoerd. Basale kennis van Unix is nodig, maar dat kan op verzoek ook in de syllabus worden opgenomen.

Wat:

 • Inleiding tot Cluster Computing - 4 uur
 • Inleiding tot Unix en Cluster Computing - 6 of 8 uur
 • Cluster Computing voor Life Sciences - 16 uur
HPC Cloud

Waarom:
Wil je jouw eigen werkomgeving creeren en beheren en er krachtige applicaties op kunnen uitvoeren? Dan is HPC Cloud het juiste platform voor jou. In deze trainingen lee je hoe je jouw eigen virtuele machine kunt opstarten en verschillende omgevingen kunt coördineren met behulp van de webinterface. Je leert je eigen infrastructuur ontwerpen en je applicaties in de cloud te laten draaien. De presentatie van het platform wordt gecombineerd met hands-on oefeningen, die je helpen vertrouwd te raken met de omgeving.

Wie:
Iedereen die graag een flexibele en op maat gemaakte omgeving wil gaan gebruiken voor het uitvoeren van krachtige toepassingen. Je hebt alleen enige bekendheid met Windows of Linux nodig.

Wat:

 • Kennismaking met de HPC Cloud - 2 uur
 • HPC Cloud voor onderzoek - 8 uur
Datamanagement

Waarom:
De juiste organisatie en opslag van grote hoeveelheden gegevens is tegenwoordig een gecompliceerde taak, vanwege de heterogeniteit van de informatie en de vereisten om bepaalde gegevens te delen met specifieke groepen mensen. Onze cursussen bieden je de nodige kennis om jouw gegevens FAIR te houden (vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar) met behulp van verschillende diensten en hulpmiddelen, zoals iRODS en compute workflows.

Wie:
Iedereen die wil leren om gegevens op een efficiënte en schaalbare manier op te slaan. Er is geen specifieke ervaring vereist, maar enige bekendheid met Unix en Python is nuttig.

Wat:

 • Inleiding tot datamanagement en EUDAT-services - 2 uur
 • Het gebruik van persistent identifiers voor researchdatamanagement - 2,5 uur
 • Datamanagement - 4 uur
 • iRODS geavanceerde training - 4 uur
 • iRODS System Admin Training - 4 uur
 • Datamanagement integreren in compute workflows - 8 uur

Technische vaardigheden

Parallel programmeren

Waarom:
Het ontwikkelen van efficiënte code vereist enige inspanning om deze optimaal te laten werken op verschillende platforms. Vooral in het geval van clusters, supercomputers en heterogene systemen met GPU's. In onze cursussen parallel programmeren leer je de basisprincipes van code-ontwikkeling voor grote systemen. Ook leer je de basisvaardigheden om je eigen parallelle code te gaan ontwikkelen of om een parallelle versie van je bestaande code te implementeren. We behandelen zowel de traditionele parallelle-programmeringsparadigma's, zoals het gebruik van de Message-Passing Interface (MPI) met C of Fortran, als moderne GPU-architecturen met Python.

Wie:
Iedereen die parallelle code wil leren ontwikkelen. Je moet bekend zijn met ten minste één programmeertaal en het gebruik van Unix.

Wat:

 • Basisconcepten van parallel programmeren - 2 uur
 • Parallel programmeren met MPI - 8 of 16 uur
 • Parallel programmeren met OpenMP - 8 uur
 • Parallel programmeren met Python - 8 uur
 • GPU-programmeren met Python - 8 uur
Machine learning

Waarom:
Classificatie, clustering, functieomschrijving en nog veel meer complexe taken worden tegenwoordig ondersteund door verschillende technieken voor machine learning. In onze cursussen krijg je met verschillende hands-on oefeningen inzicht in de populairste machine learning-applicaties. Ook raak je bekend met de nieuwste software-ondersteuning en krijg je tips over hoe je de beste prestaties kunt halen uit machine learning-taken op een supercomputer.

Wie:
Iedereen die in de wereld van machine learning wil duiken, zonder voorafgaande kennis (introductiecursus) of met al enige basiservaring (high-performance cursus). Enige bekendheid met Python en het gebruik van Jupyter notebooks is nuttig.

Wat:

 • Hands-on introductie Machine Learning - 8 uur
 • High-Performance Machine Learning - 8 uur
Big data

Waarom:
De hoeveelheid data die wereldwijd door verschillende applicaties wordt geproduceerd neemt exponentieel toe. Onze big data-training helpt je bij het beheren van zeer grote hoeveelheden gegevens. Je doet praktische ervaring op met specifieke platforms die gedistribueerde data kunnen verwerken en aanvullende functies bieden voor de correcte uitvoering van data-intensieve toepassingen, zoals fouttolerantie.

Wie:
Iedereen die niet bang is om enorme hoeveelheden applicatiegegevens te beheren. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Wat:

 • Aan de slag met Apache Spark - 8 uur
Visualisatie

Waarom:
Het omzetten van jouw 3D-data in een aansprekende afbeelding of video kan echt het verschil maken in een publicatie of projectvoorstel, of bij het maken van een nauwkeuriger analyse. Verschillende soorten data (zoals geografische gegevens of netwerken) vereisen verschillende visualisatiemethoden, technieken en hulpmiddelen. Leer hoe je jouw onderzoeksgegevens in verschillende formats kunt weergeven, op je eigen pc of op afstand (bijvoorbeeld op een supercomputer die rekenkracht levert voor zeer grote datasets).

Wie:
Iedereen die wil leren hoe je ruwe data in mooie afbeeldingen omzet. Eerdere ervaring met het gebruik van 3D-data is nuttig. Je eigen data meenemen voor de praktische oefeningen is altijd welkom!

Wat:

 • Inleiding lokale en visualisatie op afstand - 4 uur
 • Visualisatie met Blender - 8 uur
Softwarecontainers

Waarom:
Reproduceerbaarheid is een belangrijk element van onderzoek, maar de snel veranderende omgevingen voor computerondersteuning maken dit lastig. Tijdens onze training in het gebruik van containers leer je hoe je jouw softwareomgeving op een verplaatsbare manier kunt ‘verpakken’ en dezelfde toepassing kunt gebruiken in veel verschillende en heterogene omgevingen. We begeleiden je bij het maken en uitvoeren van je eigen container.

Wie:
Iedereen die geïnteresseerd is in reproduceerbare en verplaatsbare uitvoer in welk systeem dan ook. Enige bekendheid met het gebruik van Unix en batchsystemen (cluster/supercomputer) is vereist.

Wat:

 • Het gebruik van Singularity Application Containerization voor Reproducible Scientific Computing - 4 uur

Periodieke trainingen

SURF Research Bootcamp: leer hoe ict jouw onderzoek kan ondersteunen

SURF organiseert ook regelmatig een SURF Research Bootcamp, een praktische  ict-trainingsdag voor onderzoekers en onderzoeksondersteuners. Kijk voor meer informatie op onze agenda.

Cursus research-datamanagement voor onderzoekondersteuners

Op zoek naar een introductiecursus voor het ondersteunen van onderzoekers bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata? Meld je dan aan voor de cursus Essentials 4 Data Support van Research Data Netherlands (RDNL). RDNL is een samenwerkingsverband voor duurzame data-archivering tussen 4TU.Centre for Research Data, Data Archiving and Networked Services (DANS) en SURF.

HPC-cursussen bij UvA en VU

Elk jaar organiseren we samen met de Amsterdamse universiteiten verschillende workshops voor onderzoekers die de stap naar supercomputing willen maken. Deze zijn ook toegankelijk voor onderzoekers die niet bij UvA of VU werken. Meer informatie:

Basis-programmeervaardigheden

Samen met het Netherlands eScience Center organiseren we trainingsactiviteiten voor basis-programmeervaardigheden in combinatie met het gebruik van SURF-diensten. Hou onze agenda in de gaten voor meer informatie.

In Europees verband

We verzorgen verschillende opleidingsactiviteiten in het kader van diverse Europese samenwerkingsprogramma's, zoals PRACE, CompBioMed en ELIXIR. Meer informatie over deze opleidingsactiviteiten vind je in onze agenda of op deze websites:

Al onze trainingen worden in principe in het Engels gegeven.

Data

Wil je op de hoogte blijven van alle data?

Schrijf je in voor de mailinglijst

Ga naar de agenda