eduVPN: maak onveilige verbindingen veilig

eduVPN beschermt je op onveilige netwerken, bijvoorbeeld in de trein, tegen lokale pottenkijkers op de lijn. Ook biedt de dienst veilige toegang tot afgeschermde diensten als je buiten je instellingsnetwerk wilt verbinden.

student met laptop - Kees Rutten

Aan de slag met eduVPN

Op deze pagina vind je alle software en lees je precies wat je moet doen om eduVPN te gebruiken.

Je kunt eduVPN instellen voor twee verschillende dingen: veilig internetten op openbare netwerken of toegang krijgen tot je afgeschermde diensten en programma's van je instelling, bijvoorbeeld een cijferprogramma. Hieronder wordt alleen uitgelegd hoe je je apparaat instelt voor de eerste situatie. Wil je eduVPN gebruiken voor de tweede situatie? Volg dan de instructies van je instelling of neem contact op met de ICT-helpdesk.
 

1. Download eduVPN

Het logo van eduVPN

Download en installeer de software:

2. Account aanmaken

Als je het programma of de app voor het eerst opent, moet je een account laten aanmaken. Je wordt hiervoor automatisch doorgestuurd naar je browser. Kies jouw instelling en log in met de gegevens die je van je organisatie hebt gekregen (je instellingsaccount) en die je ook gebruikt om in te loggen op andere diensten. Meestal hebben ze de vorm 'gebruikersnaam@instellingsnaam.nl'.

Profiel aanmaken eduVPN

3. Toestemming geven

In het volgende scherm moet je (vanuit je account) toestemming geven dat het programma eduVPN (de software op je computer, telefoon of tablet) gebruik mag maken van je accountgegevens. Ga hiermee akkoord. De website stuurt nu informatie terug naar de eduVPN-software. Mogelijk moet je hier apart toestemming voor geven.

Toestemming eduVPN

4. Selecteer je locatie

Selecteer je locatie op eduVPN

Je kunt nu kiezen via welke locatie je jouw verbinding wilt laten lopen. Dit is alleen relevant als je een specifieke voorkeur hebt (bijvoorbeeld om geoblocking te omzeilen). Kies een land uit het dropdownmenu en klik daarna op een plaats in dat land. De meeste landen hebben voorlopig nog maar 1 plaats ter beschikking.

5. VPN-verbinding

Voorbeeldscherm VPN- verbinding is gemaakt

eduVPN maakt nu verbinding. Zodra dit succesvol is afgerond, verschijnt er een groen symbooltje.

Andere platforms

Voor andere platforms ontwikkelen we momenteel geen specifieke software. Maar ook daarop kun je meestal wel gebruikmaken van eduVPN. Download daarvoor de beschikbare OpenVPN-client en installeer deze.

Er zijn 2 varianten van eduVPN: veilig surfen op het internet (Secure Internet) & toegang tot het instellingsnetwerk (Institute Access).

  • Voor Secure Internet ga je naar https://nl.eduvpn.org/ en log je in met de gegevens van je instellingsaccount.
  • Voor Institute Access ga je naar een webadres als "//jouwinstelling.eduvpn.nl". Informeer bij je helpdesk naar het exacte adres.

Maak via het eduVPN-portal een configuratiebestand aan. Daarmee kun je in OpenVPN een verbinding starten.