Benut de kansen van digitale leermaterialen

Hoe vorm je een visie op digitale leermaterialen, hoe richt je de organisatie in om docenten te ondersteunen en welke techniek heb je nodig? Vind praktische checklists, handleidingen, tools, praktijkvoorbeelden en kernbegrippen die door collega’s van onderwijsinstellingen samen met SURF zijn ontwikkeld.

Studenten in open ruimte met computers en handboek

Kennisdeling

Hoe kun je met het delen en hergebruiken van (open) digitale leermaterialen bijdragen aan beter onderwijs? Vind praktische checklists, handleidingen, tools en praktijkvoorbeelden die door collega’s van onderwijsinstellingen samen met SURF zijn ontwikkeld.

Bekijk hier alle publicaties

Visie

Benut de kansen van digitale leermaterialen

Digitalisering biedt nieuwe kansen voor het hoger onderwijs, zoals het geïntegreerd, verrijkt en flexibel aanbieden van digitale leermaterialen aan studenten. Wat vindt SURF? Lees verder

Organisatie

Kennismaking open leermaterialen
In deze Kennismaking open leermaterialen lees je wat open leermaterialen zijn, hoe je open leermaterialen in je eigen onderwijs kunt inzetten en hoe je je eigen materialen zo kunt opstellen dat anderen er optimaal gebruik van kunnen maken.

Stappenplan Beleid voor open leermaterialen
Gebruik het handig stappenplan voor ondersteuning bij het formuleren van beleid voor open leermaterialen.

Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen
Werk je aan het opbouwen van een collectie leermaterialen? Zorg dan dat de materialen van goede kwaliteit zijn. Met dit stappenplan kun je een kwaliteitsmodel opstellen, implementeren en onderhouden.

Stappenplan Vakvocabulaire voor open leermaterialen
Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je vanuit dit samenwerkingsverband open leermaterialen beschikbaar stellen? Zorg er dan voor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Een vakvocabulaire helpt daarbij.

Adoptie van open leermaterialen: welke stappen moeten we zetten
Lees de blogpost van Janine van Hees (SURF) met tips welke stappen je moet zetten zodat docenten de meerwaarde van open leermaterialen inzien.

Techniek

Op zoek naar technologie om open leermaterialen effectiever te delen en te vinden
Lees de blogpost van Kirsten Veelo (SURF) over nieuwe mogelijkheden in het zoeken, vinden en ontsluiten van (meta)data.

Onderwijspraktijk

Flyer '5 scenario's om leermaterialen opnieuw te gebruiken
Ontwikkel samen met andere docenten open leermaterialen. In deze flyer vind je 5 scenario's voor het inzetten van open leermaterialen.

Good practices van vakcommunity's
Laat je inspireren door vakcommunity's die vertellen hoe zij het delen van leermaterialen organiseren en welke succesfactoren en hindernissen zij tegenkwamen.

Open leermaterialen in de praktijk
Docenten vertellen over hun ervaringen met het delen of hergebruiken van open leermaterialen. Docenten die geloven in het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertise.

Thema-uitgave over open textbooks
Bekijk onze thema-uitgave ‘open textbooks’. Dit zijn digitaal, vrij toegankelijke studieboeken waarin de gebruiker de inhoud aan kan passen.

Thema-uitgave Open Pedagogy
In deze thema-uitgave geven we een eerste omschrijving van Open Pedagogy die docenten concrete handvatten bieden voor inspiratie en toepassen ervan in hun eigen onderwijspraktijk. Op 3 maart 2020 werd er ook een webinar gehouden over dit onderwerp. Hierin wordt de thema-uitgave toegelicht.

Onderzoeken

Rapport Learning analytics in het onderwijs: een onderwijskundig perspectief'
Hoe kan learning analytics bijdragen aan onderwijs op maat?

Grand Challenges learning analytics & open en online onderwijs - een verkenning 
Hoe zet je learning analytics in bij open en online onderwijs?

Studie naar adoptie van delen en hergebruiken van open leermaterialen en cursussen in en door instellingen
Open leermaterialen worden veel gedeeld, maar zijn lang niet altijd voor iedereen toegankelijk zo blijkt uit een onderzoek van Fontys Hogeschool.

Infographic OER 2016
Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat het lectoraat Open Educational Resources van de Fontys Hogeschool ICT mede in opdracht van SURFnet heeft uitgevoerd.

Trendrapport open en online onderwijs 2015
Trends op het gebied van open en online onderwijs in binnen- en buitenland. Hoe komen instellingen in de toekomst tot open onderwijs? Van open content via open pedagogy naar open onderwijs.

Rapport Kwaliteit open leermaterialen 2013
Onderzoek naar vraagstukken rondom open educational resources in het Nederlandse hoger onderwijs.