Cartesius: de Nationale Supercomputer

Wil jij gebruik maken van het grootste systeem in Nederland op het gebied van high-performance computing, snelle processors, een zeer snel intern netwerk, veel geheugenruimte en de mogelijkheid grote datasets te verwerken? Maak kennis met onze Nationale Supercomputer Cartesius.

Close-up van Cartesius super computer

De nationale supercomputer Cartesius wordt na de zomer van 2021 vervangen door het nieuwe systeem Snellius. Zie onze Servicedesk Knowledge Base voor de planning en hoe je je kunt voorbereiden op de overgang.

Simulatie en modellering

Werk je met grote en complexe modellen waarvoor je veel computercapaciteit nodig hebt? De Nationale Supercomputer voorziet daarin met een groot aantal supersnelle processors. Het systeem is bij uitstek geschikt voor omvangrijke experimenten, zoals simulaties en modelleringen. Die vergen veel van de rekenkracht en het geheugengebruik, maar ook van de communicatie tussen de verschillende processors. Een belangrijk kenmerk van Cartesius is het snelle interne netwerk. Dit betreft niet alleen de bandbreedte, maar ook de latency: de tijd die het kost om een boodschap van de ene node naar de andere te sturen.

Rekenkracht

Cartesius draait op Linux. Naast de Intel-processors is het systeem ook voorzien van GPGPU’s (General Purpose Graphics Processing Units). Deze accelerators combineren de rekenkracht van grafische kaarten (GPU’s) met die van CPU’s. Daarnaast beschikt Cartesius over ‘fat nodes’ met 32 cores en meer geheugenruimte (256 GB).

Als onderzoeker kun je gebruik maken van een grote verzameling tools, compilers en libraries. Doe je onderzoek of experimenten op het gebied van machine learning, bijvoorbeeld neurale netwerken? Met de bibliotheken en tools op Cartesius wordt het een stuk makkelijker.

Dataopslag

Je krijgt standaard 200 gigabyte aan schijfruimte voor je eigen bestanden (home file system). Hiervan maken we dagelijks een back-up. Je kan ook gebruik maken van een tijdelijke opslagcapaciteit van 8 terabyte. Hiervan maken we geen back-up en na twee weken worden die bestanden automatisch gewist. Heb je aanvullende opslagruimte nodig? Daar maken we samen met jou afspraken over.

Ondersteuning en advies

Als gebruiker kun je altijd een beroep doen op onze ondersteuning. We helpen je bijvoorbeeld je eigen software of algoritme te draaien en te optimaliseren. We kunnen speciale softwarepakketten installeren en je helpen je software te parallelliseren. Ook kan je online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties om een betere performance te behalen. Of volg een van onze trainingen.

Je kunt je vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Wil je specifiek advies over omvangrijke projecten? Dan kun je terecht bij onze consultancydienst.

Praktijkvoorbeelden

De Nationale Supercomputer wordt onder meer gebruikt door onderzoekers op het gebied van  astrofysica, theoretische chemie, stromingsleer, klimaatonderzoek, watermanagement en product- en procesoptimalisatie.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van onderzoek dat op de Nationale Supercomputer is uitgevoerd:

Meer informatie en contact

Uitgebreide (technische) informatie over het gebruik van de Nationale Supercomputer vind je onder de gebruikersinformatie voor Cartesius.

Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.

Aanvullende diensten

Applicatieondersteuning

Applicatieondersteuning voor als je Cartesius of Lisa gebruikt, blijkt heel nuttig bij het optimaliseren en parallelliseren van je toepassingen. Door de prestaties te verbeteren doe je meer wetenschap met dezelfde hoeveelheid core-uren. 

Onderzoeksdata opslaan

Cartesius is verbonden met ons Data Archive. Dit archief biedt je uitgebreide mogelijkheden om je onderzoeksdata veilig en langdurig op te slaan. Je kunt Persistent Identifiers toewijzen aan de hier opgeslagen data. 

Visualisatie: resultaten direct inzichtelijk

Wil je inzicht in grote hoeveelheden data krijgen door ze visueel weer te geven? Werk je met berekeningen die grote hoeveelheden data opleveren? Maak dan gebruik van onze visualisatietechnieken en –ondersteuning. Onze visualisatiedienst helpt je om de resultaten van je berekeningen beter te interpreteren.

Consultancy

Onze adviseurs geven je graag advies over het verbeteren van je performance op Cartesius. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het optimaliseren van je applicaties en het parallelliseren van je software voor een snellere verwerking. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag kunnen onze consultants je een voorstel op maat doen.

Technische specificaties
System type Bullx system extended with one Bull sequana cell. Built by Atos/Bull.
Full system 47,776 cores + 132 GPUs: 1.843 Pflop/s (peak performance)
Thin nodes (Haswell) 25,920 cores: 1.078 Pflop/s
Thin nodes (Ivy Bridge) 12,960 cores: 249 Tflop/s
Thin nodes (Broadwell) 5,664 cores: 236 Tflop/s
GPGPU nodes (Ivy Bridge + K40m) 1,056 cores + 132 GPUs: 210 Tflop/s
Xeon Phi nodes (Knights Landing) 1,152 cores: 48 Tflop/s
Fat nodes (Sandy Bridge) 1,024 cores: 22 Tflop/s
Memory 130 TB memory (CPU + GPGPU + HBM)
Disk space

180 TB home file systems, 7.7 PB scratch and project

ISO 27001-certificering

Afnemers van onze data- en rekendiensten moeten erop kunnen vertrouwen dat onderzoeksdata en andere vertrouwelijke informatie die bij SURF worden bewaard en verwerkt in veilige handen zijn. SURF is ISO 27001-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de hoge eisen van deze internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging.