Database wiskunde-opgaven ONBETWIST

De database ONBETWIST biedt wiskundedocenten in het hoger onderwijs meer dan 1000 interactieve wiskunde-opgaven.

Studente aan het werk achter computer met veel documenten en aantekeningen voor zich

Interactieve wiskunde-opgaven zoeken en downloaden

Via de database ONBETWIST met meer dan 1000 interactieve wiskunde-opgaven kunnen docenten:

  • opgaven en oefenmateriaal doorzoeken
  • gemakkelijk een toets samenstellen en downloaden
  • leer- en oefenmaterialen downloaden en integreren in hun eigen ELO
  • de resultaten van studenten raadplegen
  • de statistische data over het gebruik van de toetsitems raadplegen

Voor wie en voor welke vakken?

De database is met name bedoeld voor wiskundedocenten in het hoger onderwijs en is gevuld met digitale toetsen en items voor de vakken:

  • statistiek voor economieopleidingen en overige (gamma)opleidingen
  • calculus en lineaire algebra voor het eerste jaar van economische, technische en bètaopleidingen en instroom in masteropleidingen;
  • vwo-wiskunde A en B met speciale aandacht voor algebraïsche vaardigheden

Vier redactieraden met aandachtsgebieden vwo-wiskunde, calculus, lineaire algebra en statistiek bewaken de kwaliteit van de items in de database. Ook is er een protocol voor de invoering van nieuwe items.  

Gebruik van de database

Docenten kunnen online een selectie van de items in de database ONBETWIST maken. Van deze selectie wordt dan een SCORM-pakket aangemaakt (zip-bestanden) dat binnen de eigen leeromgeving te gebruiken is. Daarnaast kunnen docenten papieren versies van de opgaven en toetsen creëren. De grote leeromgevingen zoals Blackboard, Moodle, ILIAS en It's Learning ondersteunen SCORM-standaarden. Instellingen met andere leeromgevingen kunnen gebruikmaken van de ONBETWIST-leeromgeving.

Aan het gebruik van de ONBETWIST-database zijn ‘fair use’-voorwaarden verbonden, zoals afspraken over de hoeveelheid gebruikers en de voorwaarde dat partijen het recht van gebruik niet doorgeven aan derden. De items in de database zijn beschikbaar via de Creative Commons-licentie CC BY-SA 3.0. 

Meer informatie

De database met bijbehorende webomgeving MathDox (open source) is ontwikkeld door de TU/e. TU/e verzorgt de hosting, het beheer en het onderhoud en ondersteunt instellingen bij het installeren. Wilt u aan de slag met de database? Neem dan contact op met de projectleider Hans Cuypers, e-mail hansc@win.tue.nl.