Data Archive

De Data Archive is de centrale locatie voor het archiveren en (langdurig) opslaan van data. U kunt hier veilig uw waardevolle onderzoeksdata opslaan, ook als het om petabytes gaat. Via de EUDAT B2SAFE-dienst kunt u uw datamanagementbeleid vormgeven. Bovendien hebt u vanuit het archief snel toegang tot de rekenfaciliteiten van SURFsara.

Langetermijn-dataopslag

De Data Archive-dienst is bedoeld voor langetermijn-dataopslag. Het verschilt dus van back-upsystemen die bedoeld zijn voor datarecovery bij problemen. Het archief richt zich specifiek op het veilig bewaren van data die niet actief gebruikt worden. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld data ‘bevriezen’ die bij een artikel horen, of ruwe data opslaan die beschikbaar moeten blijven voor toekomstig onderzoek. Data die u onderbrengt bij het data-archief slaan we op in 2 tape-libraries op 2 gescheiden locaties in Nederland: Amsterdam en Almere.

Toegang tot het archief

U kunt uw data overbrengen naar het Data Archive via internet. Het Data Archive ondersteunt uiteenlopende protocollen voor datatransfer, zoals (HPN)SCP, SFTP, rsync en GridFTP. Deze protocollen werken zowel in een Linux- als in een Windows-omgeving. U kunt via SSH inloggen op het data-archief en via de command-line uw data beheren.

Datamanagement

Voor elk project kunt u aangeven hoe lang we de data moeten bewaren en wie er toegang toe hebben. Dat maakt het mogelijk om als onderzoeksgroep of consortium toegang tot de data te verkrijgen. Voor datamanagement maken we in principe gebruik van de B2SAFE-richtlijnen. In bijzondere gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken. We kunnen dan een data policy op maat maken met behulp van het iRODS-datamanagementsysteem waarvan B2SAFE gebruik maakt.

Support & consultancy

Als gebruiker van het Data Archive kunt u altijd een beroep doen op onze ondersteuning. We kunnen u bijvoorbeeld helpen bij de toegang tot het Data Archive en bij het opslaan van de data op de juiste locatie. Ook kunnen we u adviseren over het refereerbaar maken van uw data, door uw data te voorzien van persistent identifiers en bijvoorbeeld gebruik te maken van Data Persistent Identifier.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. U kunt uw vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Voor meer gedetailleerd advies, bijvoorbeeld over de inrichting van uw data-infrastructuur, kunt u terecht bij onze consultants.

Praktijkvoorbeelden

Het data-archief wordt vooral gebruikt voor onderzoeksprojecten van academische gemeenschappen en industriële bedrijven die grote hoeveelheden data willen archiveren. Voorbeelden zijn het CosmoGrid-project met een dataset van 100 terabytes, en de dataopslag voor LOFAR.

Contact

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@surfsara.nl.