Data Archive

Veilige en langdurige opslag van onderzoeksdata op tape

Het Data Archive is de centrale locatie voor het archiveren en (langdurig) opslaan van data. Je kunt hier veilig je waardevolle onderzoeksdata opslaan, ook als het om petabytes gaat. Via de EUDAT B2SAFE-dienst kun je je datamanagementbeleid vormgeven. Bovendien heb je vanuit het archief snel toegang tot de rekenfaciliteiten van SURFsara.

Langetermijn-dataopslag

De Data Archive-dienst is bedoeld voor langetermijn-dataopslag. Het verschilt dus van back-upsystemen die bedoeld zijn voor datarecovery bij problemen. Het archief richt zich specifiek op het veilig bewaren van data die niet actief gebruikt worden. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld data ‘bevriezen’ die bij een artikel horen, of ruwe data opslaan die beschikbaar moeten blijven voor toekomstig onderzoek.

Toegang tot het archief

Je kunt je data overbrengen naar het Data Archive via internet. Het Data Archive ondersteunt uiteenlopende protocollen voor datatransfer, zoals (HPN)SCP, SFTP, rsync en GridFTP. Deze protocollen werken zowel in een Linux- als in een Windows-omgeving. Je kunt via Secure Shell (SSH) inloggen op het data-archief en via de command-line je data beheren.

Datamanagement

Voor elk project kun je aangeven hoe lang we de data moeten bewaren en wie er toegang toe hebben. Dat maakt het mogelijk om als onderzoeksgroep of consortium toegang tot de data te verkrijgen. Voor datamanagement maken we in principe gebruik van de B2SAFE-richtlijnen. In bijzondere gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken. We kunnen dan een data policy op maat maken met behulp van het iRODS-datamanagementsysteem waarvan B2SAFE gebruik maakt.

Support & consultancy

Als gebruiker van het Data Archive kun je altijd een beroep doen op onze ondersteuning. We kunnen je bijvoorbeeld helpen bij de toegang tot het Data Archive en bij het opslaan van de data op de juiste locatie. Ook kunnen we je adviseren over het refereerbaar maken van je data, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Data Persistent Identifiers.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Voor meer gedetailleerd advies, bijvoorbeeld over de inrichting van je data-infrastructuur, kun je terecht bij onze consultants.

Contact

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@surfsara.nl.

Dit is een optionele dienst van SURFsara

Laatste wijziging op 17 sep 2018

Meer informatie