Nationale Supercomputer

De nationale supercomputer voor maximale performance

De Nationale Supercomputer, Cartesius, is het vlaggenschip van de dienstverlening van SURFsara. Het is het grootste systeem in Nederland op het gebied van high-perfomance computing en is vooral gewild vanwege de combinatie van zeer snelle processors, een zeer snel intern netwerk, veel geheugenruimte en de mogelijkheid grote datasets te verwerken.

Simulatie en modellering

De modellen waarmee onderzoekers werken, worden steeds groter en complexer en vergen daardoor meer computercapaciteit. Cartesius voorziet daarin door zowel het grote aantal processors als de totale snelheid daarvan. Het systeem is bij uitstek geschikt voor omvangrijke experimenten. Voorbeelden hiervan zijn simulaties en modelleringen die veel vergen van de rekenkracht en het geheugengebruik, maar ook van de communicatie tussen de verschillende processors. Een belangrijk kenmerk van Cartesius is het snelle interne netwerk. Dit betreft niet alleen de bandbreedte, maar ook de latency: de tijd die het kost om een boodschap van een node naar een andere node te sturen.

Rekenen met een groot aantal processors

Het systeem draait Linux en stelt gebruikers in staat te rekenen met een zeer groot aantal processors. Naast de Intel-processors is Cartesius ook voorzien van GPGPU’s (General Purpose Graphics Processing Units). Deze zogenoemde accelerators combineren de rekenkracht van grafische kaarten (GPU’s) met die van CPU’s. Daarnaast beschikt Cartesius over zogenoemde fat nodes, die beschikken over 32 cores en meer geheugenruimte (256 GB). Onderzoekers kunnen gebruik maken van een omvangrijke verzameling tools, compilers en libraries. Er zijn een aantal bibliotheken en tools beschikbaar om experimenten en onderzoek op het gebied van machine learning, waaronder neurale netwerken, te vergemakkelijken. Zie userinfo.surfsara.nl voor meer informatie.

Dataopslag naar behoefte

Als gebruiker van de Nationale Supercomputer beschik je standaard over 200 gigabyte aan schijfruimte voor je eigen bestanden (home file system). Van deze bestanden maken we dagelijks een back-up. Daarnaast kun je gebruik maken van een tijdelijke opslagcapaciteit van 8 terabyte. Van deze bestanden maken we geen back-up en na 2 weken worden ze automatisch gewist. Heb je aanvullende opslagruimte nodig, dan kunnen we daar aanvullende afspraken over maken.

Support & consultancy

Als gebruiker kun je een beroep doen op onze ondersteuning. We kunnen je bijvoorbeeld helpen je eigen software of algoritme te draaien of te optimaliseren. Ons Nationale Supercomputer-team kan speciale softwarepakketten installeren en je helpen je software te parallelliseren. Je kunt online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties om een betere performance te behalen.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar per telefoon of e-mail, maar persoonlijk contact is ook mogelijk. Je kunt je vragen of problemen doorgeven via helpdesk@surfsara.nl of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00–17.00 uur).

Wil je specifiek advies over het optimaliseren van je code voor een betere performance? Dan kun je terecht bij onze adviseurs, en voor omvangrijke projecten bij onze consultancydienst.

Praktijkvoorbeelden

De Nationale Supercomputer wordt onder meer gebruikt door onderzoekers op het gebied van de astrofysica, theoretische chemie, stromingsleer, klimaatonderzoek, watermanagement en product- en procesoptimalisatie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van onderzoek dat op de Nationale Supercomputer is uitgevoerd:

Meer informatie en contact

Uitgebreide (technische) informatie over het gebruik van de Nationale Supercomputer-dienst vind je onder de gebruikersinformatie voor Cartesius. Zoek je een printbare versie van de dienstbeschrijving? Download dan de dienstbeschrijving (Engels, pdf). Neem voor verdere vragen contact met ons op via info@surfsara.nl.

Deze dienst zit in het kernpakket van SURFsara

Laatste wijziging op 27 aug 2018