Cybercrisisoefening OZON

24 x 7 ondersteuning bij beveiligingsincidenten

SURF organiseert elke 2 jaar de grootschalige, landelijke cybercrisisoefening OZON om te oefenen hoe je moet reageren bij een cybercrisis en na te gaan in hoeverre je als instelling bent voorbereid. Doe mee met de landelijke oefening, doe je voordeel met resultaten van eerdere jaren of organiseer zelf een kleinschalige oefening.

Accept third party cookies to view this content.

Cyberveiligheid goed regelen

Organisaties besteden vaak aandacht aan brandveiligheid, EHBO en andere voorbereiding op noodsituaties. Nu we steeds afhankelijker worden van digitale systemen, is het des te belangrijker om ook je cyberveiligheid goed te regelen. Daarom organiseert SURF elke 2 jaar een grote, landelijke cybercrisisoefening voor onze aangesloten instellingen onder de naam OZON.

Oefenen met simulaties

Op een vooraf afgesproken datum simuleren we allerlei aspecten van een cyberaanval, zoals infecties in het instellingsnetwerk, (social)media-aandacht, contact met de hacker, vragen van studenten en medewerkers en berichten van dienstaanbieders. Jullie IT'ers, bestuurders, communicatiemedewerkers en andere deelnemers moeten hierop reageren om de schade te herstellen of te beperken. Zo kun je oefenen en nagaan in hoeverre je als instelling bent voorbereid.

Verschillende deelnameniveaus

Meedoen kan op 3 verschillende niveaus: Brons, Zilver en Goud. Bij Brons kijk je alleen mee en houd je later zelf een kleinere oefening. Bij Zilver doe je mee op operationeel en tactisch niveau. Bij Goud doe je mee op operationeel, tactisch én strategisch niveau en nemen ook bestuurders deel aan de oefening.

Cybercrisisoefenining OZON 2018

Op 4 en 5 oktober 2018 vond de cybercrisisoefening OZON 2018 plaats. Meer dan 50 instellingen door heel Nederland deden mee. Momenteel wordt de oefening geëvalueerd.

Voorwaarden voor deelname

Voor deelname aan OZON brengen we geen kosten in rekening. Wel verwachten we:

  • een serieuze en actieve inzet
  • een medewerker die meehelpt de oefening voor te bereiden en af te stemmen op jouw instelling
  • uren voor de deelnemende medewerkers om deel te nemen aan de oefening en evaluatie achteraf.

Meedoen aan OZON?

De eerstvolgende OZON staat gepland voor het najaar van 2020. Mogelijk houden we in 2019 een kleinschaliger oefening onder de naam NOZON. Kun je niet zolang wachten? Met de materialen die je hieronder vindt, kan jouw instelling ook zelfstandig een cybercrisisoefening houden. En voor vragen en advies kun je altijd contact opnemen met Charlie van Genuchten via e-mailadres charlie.vangenuchten@surfnet.nl of telefoonnummer +31-887873000.

Meer informatie

Laatste wijziging op 18 jan 2019

Meer informatie