SURFcertificaten

Voordelige certificaten

SURFcertificaten biedt diverse soorten certificaten voor gebruikers van aangesloten instellingen. Certificaten zijn belangrijk voor een goede ICT-beveiliging: ze versleutelen informatie tussen computersystemen en kunnen documenten of software van een handtekening voorzien.

Voordelig verschillende typen certificaten afnemen

De dienst SURFcertificaten maakt het instellingen mogelijk om tegen relatief lage kosten, grootschalig gebruik te maken van certificaten, waaronder:

  • standaard en extended-validation servercertificaten
  • persoonlijke certificaten voor alle medewerkers
  • grid certificaten voor e-science-omgevingen
  • code-signingcertificaten
  • document-signingcertificaten

Bij afname van 10 certificaten is er al prijsvoordeel in vergelijking met individuele certificaten van een van de gerenommeerde certificate authorities, waaronder DigiCert.

Betrouwbare certificaten van DigiCert

DigiCert, de leverancier van SURFcertificaten, is een van de grootste en meest betrouwbare certificate authorities in de wereld en DigiCert certificaten worden door alle standaard browsers herkend. Deelnemende instellingen en hun domeinen worden door DigiCert gevalideerd voordat het mogelijk is certificaten aan te vragen, zodat een willekeurige gebruiker erop kan vertrouwen dat een certificaat daadwerkelijk door de instelling is uitgegeven.

Hulpmiddel bij ICT-beveiliging

Certificaten zijn een belangrijk hulpmiddel bij een goede ICT-beveiliging. Een certificaat zorgt namelijk voor versleuteling van de communicatie tussen systemen en voor authenticatie. Bijvoorbeeld, een webbrowser weet via het certificaat dat hij met de juiste server communiceert en kan die communicatie versleutelen. Verder kunnen gebruikers een persoonscertificaat gebruiken als alternatief authenticatiemiddel in plaats van gebruikersnaam en wachtwoord, of om e-mail en documenten te ondertekenen. Code-signingcertificaten zijn bedoeld om software en applets van een handtekening te voorzien, iets wat voor Java al sinds 2014 verplicht is.

E-sciencevarianten

Van zowel server- als persoonscertificaten zijn ook e-science-varianten beschikbaar. Deze kunnen worden gebruikt binnen de e-science grid-community.

Wie gebruikt SURFcertificaten?

Afnemers van deze dienst zijn de beheerders van webservers (nu al bij meer dan 100 op SURFnet aangesloten instellingen), evenals functionarissen die verantwoordelijk zijn voor ICT-beveiliging. De instellingscontactpersoon kan de dienst SURFcertificaten online aanvragen via SURFdashboard.

Tarieven 2019

SURFcertificaten kost 134 euro per maand, exclusief btw. Dit is een flat-fee tarief; je kunt zonder meerprijs een onbeperkt aantal certificaten aanvragen van ieder type dat wordt aangeboden.

Aanmelden en meer informatie

Dit is een optionele dienst van SURFnet.

Laatste wijziging op 02 jan 2019