Object Store

Online opslag voor grote hoeveelheden data

Object Store is een online opslagdienst voor het opslaan van grote hoeveelheden onderzoekdata. Deze dienst is ideaal voor het bewaren van verschillende soorten gegevens. Jouw opslagruimte kan onbeperkt groeien, terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.
Jonge onderzoeker in laboratorium achter computer

Voordelen

Schaalbaar, duurzaam en beschikbaar

Ideaal voor het opslaan van verschillende soorten data die heel grote volumes kunnen bereiken.

Aangepaste oplossingen

Wij kunnen toepassingen van gepersonaliseerde oplossingen ondersteunen, aangepast aan plaatselijke instellingen. Denk hierbij aan het hosten van de open source samenwerkingsomgeving NextCloud.

Heb je een vraag over Object Store? Neem contact op.

icoon helpdesk

Servicedesk Data- en Rekendiensten

Telefoonnummer

Object Store is vooral geschikt voor:

  • scale-out-opslag
  • het opslaan van grote hoeveelheden statische data (veel bestanden)
  • het streamen van media (audio/video)
  • bestanden die gekoppelde metadata nodig hebben (bijvoorbeeld voor beleidsgestuurd databeheer)
  • back-up, bewaren en archiveren van data
  • een landelijke opslagfaciliteit voor repositories van onderzoekspublicaties (bijvoorbeeld figshare, Dataverse)
  • online dataopslag binnen een iRODS-toepassing, waardoor het mogelijk is om geografisch verspreide data als één geheel beschikbaar te maken.

Hoe werkt objectopslag?

Object storage infographic

Onze Object Store-dienst is een gedistribueerde architectuur die data als objecten beheert. Dit maakt uitbereiding gemakkelijk. Traditionele opslagsystemen organiseren data vaak in een bepaalde hiërarchie van mappen en bestanden. Objectopslag heeft juist een heel platte structuur van containers en de objecten die ze bevatten. Het voordeel hiervan is dat objectopslagsystemen veel beter opgeschaald kunnen worden dan opslagsystemen die op bestanden gebaseerd zijn.

Toegangsprotocollen

Object Store is gebaseerd op OpenStack SWIFT. Naast het systeemeigen protocol, biedt dit ook het algemene S3-protocol. De S3 REST API is ontwikkeld door Amazon om toegang tot hun cloudopslagsysteem te bieden. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden en tools beschikbaar voor dit type opslagsysteem. Dataverwerkingssoftware Apache Spark en Elastic Search kunnen met S3 communiceren. Aan de clientzijde zijn er ook tools beschikbaar. Cyberduck en NextCloud bieden grafische gebruikersinterfaces voor de verwerking en het beheer van data. Rclone is een rsync-achtige synchronisatietool voor cloud-opslagsystemen.

Archiveren en back-up

Je kunt je data ook archiveren met onze Data Archive-dienst. De Object Store biedt een snelle netwerkverbinding rechtstreeks naar dit archief. SURF maakt geen automatische back-ups van data die zich in de Object Store bevinden. Data worden meerdere keren opgeslagen, wat het risico op verlies aanmerkelijk verkleint. Toch blijf je persoonlijk verantwoordelijk voor het maken van back-ups van je bestanden.

Ondersteuning en advies

Als gebruiker van SURF’s Object Store kun je ons altijd om hulp vragen. Onze helpdesk is via de servicedesk portal te bereiken. 

Heb je specifiek advies nodig over hoe je Object Store het beste in kan zetten voor je onderzoek? Neem dan contact op met onze consultancydienst.

Meer (technische) informatie over deze dienst en hoe je hem moet gebruiken vind je in de SWIFT user documentation