SURF Data Repository

Maakt grote datasets vindbaar en toegankelijk

Heb je jouw onderzoek afgerond en wil je de onderzoeksdata beschikbaar maken voor anderen? SURF Data Repository biedt betrouwbare en langdurige opslag van grote datasets (>1TB) op tape. Zo worden ze vindbaar en toegankelijk.
Files by Nick Lockey via Flickr

Voordelen

Maak jouw data FAIR

Onderzoeksdata worden vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar na afronding van een onderzoeksproject. Dankzij metadata-schema's kun je voldoen aan de richtlijnen en gebruiken van jouw onderzoekscommunity.

Eenvoudig in gebruik

Je kunt datasets (tot een bepaalde grootte) zelf uploaden en downloaden via de web-interface. Dankzij een eigen 'landingspagina' zijn ze vindbaar en toegankelijk.

Makkelijke te combineren met onze rekendiensten

De repository staat dichtbij onze rekendiensten, zodat beschikbare data snel verwerkt kunnen worden.

Heb je een vraag over SURF Data Repository? Neem contact op.

icoon helpdesk

Servicedesk Data- en Rekendiensten

Telefoonnummer

Hoe werkt het?

Met behulp van metadatering en eventuele structurering van bestanden en relaties krijgt iedere individuele dataset een eigen zogeheten landing page met daarin alle gegevens die over de dataset bekend zijn. Iedere dataset en de bijbehorende bestanden krijgen permanente, unieke nummers (persistent identifiers) in de vorm van Digital Object Identifiers (DOI) en EPIC PID’s (voor bestanden). Deze kunnen gebruikt worden in nieuwe publicaties.

Je brengt jouw data eenvoudig over naar de Data Repository door in te loggen in de web-interface en jouw bestanden te uploaden. Is je dataset te groot om via een browser bij ons te krijgen? Dan kun je jouw gegevens efficiënt en snel verplaatsen met behulp van de REST API, of indirect via het Data Archive van SURF met behulp van diverse ondersteunde protocollen. Indien nodig, helpen de adviseurs van SURF je om, na upload en structurering van de data en aanlevering van metadata, de data in de repository te krijgen.

Komt mijn dataset in aanmerking voor deze dienst?

SURF Data Repository is ontworpen voor het publiceren van grote datasets: onderzoeksgegevens die in totaal enkele TB’s tot PB’s groot zijn. Voor kleinere datasets verwijzen wij je graag door naar DANS en/of 4TU. In Europees verband kun je ook gebruikmaken van de datadiensten van EUDAT of CERN.

Wil je met jouw groep of instituut meerdere datasets publiceren van verschillende grootte, informeer dan naar de mogelijkheden. Wil je zeker weten of jouw dataset in aanmerking komt voor deze dienst, kijk dan op de website van Research Data Netherlands (RDNL) en gebruik de beslissingstool. RDNL is een samenwerking tussen DANS, 4TU en SURF.

Beveiliging en gegevensbescherming 

  • Deze dienst is ISO 27001-gecertificeerd  
  • HTTPS-webinterface en toegangstokens voor REST API-gebruik 
  • Gedefinieerde toegangsrollen 
  • We slaan twee kopieën van de data op voor redundantie.

Gebruikersinformatie

(Foto: Nick Lockey)