Innovatiezones: met ict-innovatie de kwaliteit van onderwijs en onderzoek verhogen

In de komende jaren werkt de SURF-organisatie samen met leden aan de verhoging van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek met behulp van ict-innovatie. Dat doen we in 9 innovatiezones. Op deze pagina lees je welke dat zijn en wat de huidige stand van zaken of ambitie is.

Vrouw schrijft op een post-it

Innovatiezone Verantwoord omgaan met data

Gevoelige en niet-gevoelige data volgens FAIRprincipes delen en optimaal hergebruiken, dat is waar deze zone in 2027 naar streeft. 

Ambitie

Onderzoekers kunnen in 2027 zowel gevoelige als niet­-gevoelige data volgens de FAIR­-principes delen en optimaal hergebruiken. Zij houden daarbij eenvoudig de volledige controle over hun data en de voorwaarden waaronder derden toegang verkrijgen. Ze worden daarin ondersteund met expertise en diensten die voldoen aan de gestelde standaarden en beleidsafspraken. In deze innovatiezone gaat het dus om de implementatie van de FAIR­-principes in het onderzoekslandschap, alsmede over data­soevereiniteit en controle op data door onderzoekers. Ook het verantwoord omgaan met data voor AI hoort daarbij. Het gaat in deze innovatiezone om data uit onderzoek, niet om data over onderzoek.

Roadmaps

Roadmaps in deze innovatiezone zijn de verdere en bredere implementatie van de FAIR-­principes, implementatie van de HOSA­-architectuur voor onderzoek, uitbreiding van de bestaande centrale infrastruc­turen zoals SURF Research Cloud en SURF Research Access Management (SRAM) en onderzoek naar het opzetten van gezamenlijke data­exchanges. Samenwerken met onderzoekscommunity’s en hun specifieke behoef­tes is hierbij evident, omdat ‘one size fits all’ niet voor data uit onderzoek opgaat. Ook zal SURF sterk samenwerken met partners als DANS om dienstverlening zo transparant mogelijk voor de onderzoeker te maken.