afbeelding van cloud iconen verbonden in een netwerk
Nieuws

Whitepaper: Is de 'Supercloud' de volgende fase van de cloud?

De cloud wordt in het stijgende gebruik van het opslaan en opvragen van data steeds groter en belangrijker, ook voor onderwijs en onderzoek. Nu er meer behoefte is aan cloudcomputing, neemt de complexiteit van het werken met verschillende cloudaanbieders toe, zowel voor gebruikers als beheerders. Kan het concept van één Supercloud deze uitdagingen helpen verlichten? Meer inspiratie in deze whitepaper.

Cloud is er in vele soorten en maten (privaat/publiek, hybride, multi, etc.). In Europa bedraagt ​​de adoptie van de cloud ongeveer 26% en wordt deze vooral gedomineerd door Big Tech. De complexiteit van het gebruik van verschillende clouds neemt toe, evenals de afhankelijkheid ten aanzien van beperkte kennis, doorlooptijd, beveiliging en privacy. Het concept van Supercloud komt naar voren als oplossing. Maar is dit concept haalbaar?

Over de whitepaper

De SURF-whitepaper “Is de “Supercloud de volgende fase van de cloud?” zet het concept uiteen en geeft vier toekomstscenario’s. Gezien de complexiteit en mogelijke obstakels is het een uitdaging om de verwezenlijking van de Supercloud te voorspellen. De scenario’s geven echter een idee van het potentieel van een (succesvolle) oprichting van cloudinfrastructuur in Europa. Het feit dat we de Supercloud-droom misschien niet in zijn puurste vorm bereiken, betekent niet dat de reis niet de moeite waard is om na te streven.

Vervolgstappen

Dus wat worden de vervolgstappen? De Supercloud geeft in ieder geval een opening voor discussie over betere integratie en slimmer bestuur.

Whitepaper Supercloud 2024
Whitepaper Supercloud 2024

Dit artikel is relevant tot