XR voor onderwijs en onderzoek

Extended Reality (XR) technologie kan van toegevoegde waarde zijn voor zowel onderzoek als onderwijs en brengt uitdagingen met zich mee. Hoe integreer je XR in het onderwijs en onderzoek? Hoe ga je om met de applicaties? En wat betekent het voor privacy en ethiek?

XR Day image
Responsible XR

Publieke waarden voor XR in onderwijs en onderzoek

Waar moet je aan denken gaan als het gaat over eXtended Reality (XR) technologieën en publieke waarden binnen onderwijs en onderzoek? We beschrijven het gebruik van XR in twee verschillende voorbeelden om te begrijpen welke nieuwe vragen ontstaan vanuit het perspectief van publieke waarden.

Lees meer

magic leap

Blog | Magic Leap headset

Enige tijd geleden kreeg SURF de Magic Leap 2 in handen. Een Augmented Reality headset die in mysterie gehuld was. Om het mysterie van de Magic Leap 2 te ontrafelen hebben Casper van Leeuwen en zijn team de mogelijkheden onder de loep genomen. Zij delen de resultaten in de blog.

Lees de hele blog

Harry Bitter

VR maakt voorbereiden en oefenen van practicum levensecht

Studenten vinden chemiepractica vaak spannend. Er kan veel misgaan, met behoorlijk hoge kosten en veiligheidsrisico’s als gevolg. De WUR ontwikkelde samen met de RUG een virtueel chemiepracticum om studenten eerst virtueel te laten oefenen met een virtual reality bril ter voorbereiding op fysieke practica.

Lees de use case

Events

Banner National XR Day

Save the date: Nationale XR dag 2024

Op 3 juli 2024 wordt voor de tweede keer een Nationale XR dag georganiseerd. Dit keer wordt het event gehost door Universiteit Twente en Saxion. Zet deze datum alvast in je agenda. Voor vragen stuur een mail naar xr@surf.nl.

Lees meer

Livestream XR

Livestream: antwoorden op vragen over XR in het onderwijs

Je werkt in het onderwijs en je ziet dat XR (eXtended Reality) groeit. Wat zijn de kansen, uitdagingen en beperkingen voor XR in het onderwijs? Esther Van der Linde en Casper van Leeuwen gaven antwoord op al jouw vragen. Heb je de Livestream gemist?

Bekijk de terugblik

Esther Mertens XR day 2023

Highlights Nationale XR dag

De eerste Nationale XR dag werd op 5 juli georganiseerd door SURF en de TU Delft Library. Meer dan 220 bezoekers gingen met elkaar in gesprek en ontdekten wat eXtended Reality (XR) op kan leveren voor onderwijs en onderzoek. De Nationale XR Dag was een echte eye-opener voor de mogelijkheden die er zijn op het gebied van XR. Lees meer over de highlights van de Nationale XR dag of bekijk de video’s van de presentaties die zijn opgenomen.

Blogs en artikelen

National XR day 2023

A National Day to Reflect on XR and our Responsibilities to each other

As XR technologies become increasingly ubiquitous in our daily lives, it is crucial that we explore the ethical implications and consider ways to promote responsible use and understanding of impact in education and research alike.

Read the blog

XR on tour

Wat je moet weten over WebXR

WebXR is een API implementatie in de browser die gestandaardiseerde toegang geeft tot de meeste inputs en outputs van een XR-apparaat. Hiermee kun je één toepassing maken en deze gebruiken op veel verschillende soorten XR-apparaten. Lees de blog van Jasper van Leeuwen, visualisatie specialist, als je meer wilt weten over WebXR.

Naar de blog

Apple vision pro

Apple Vision Pro

De wereld van eXtended Reality voelt anders sinds Apple de XR-markt heeft betreden met de aankondiging van de Vision Pro-headset. Na jaren van geruchten dat zo'n moment zou komen, veranderde de XR-markt van de ene op de andere dag. Paul Melis en zijn team hebben onderzocht wat de Vision Pro kan betekenen voor XR in onderwijs en onderzoek.

Lees de hele blog

Trends

Trendreport cover chapter eXtended reality

Trendrapport eXtended Reality

  • XR verrijken door technologieën te combineren
  • Virtuele sociale interacties worden steeds geavanceerder
  • Nieuwe uitrusting voor nieuwe realiteiten
  • Een toenemend aantal ethische bezwaren
  • Een gefragmenteerd ecosysteem

Download het Trendrapport

XR in het kort

XR factsheet

Voor iedereen die een kort overzicht willen hebben van eXtended Reality voor onderwijs en onderzoek.

Download de factsheet

Onderwijs

XR in het onderwijs

Uitgave XR in het onderwijs gelanceerd

Wat zijn de mogelijkheden, kansen, toepassingen, uitdagingen en hindernissen van eXtended Reality voor het onderwijs? Wie houden zich hiermee bezig? Waar staan we nu en waar gaan we naartoe? Lees meer in de uitgave XR in het onderwijs.

Download de uitgave

 

Student PleitVRij

Studenten leren virtueel pleiten met PleitVRij

Op de Universiteit Utrecht komen rechtenstudenten in hun toga uit een lokaal. Zij oefenen het pleiten in een virtuele omgeving. Op deze manier kunnen zij op een realistische manier hun spreekvaardigheid oefenen én van elkaar leren. Hun eerste reactie; ‘wat een gave ervaring!

Lees de use case

Leerling met VR bril

Goede voorbeelden XR in het onderwijs

Zoek je goede voorbeelden van onderwijsinnovatie met ict? Er zijn een aantal goede voorbeelden uitgewerkt die gerelateerd zijn aan XR. Download de goede voorbeelden en gebruik ze om je onderwijs te innoveren!

Innovatie met VR en 3D-theater

Een innovatieve werkvorm die VR en 3D-theater combineert

Download het template hier >

VR Fire Safety

VR-module Fire Safety als onderdeel van de opleiding Luchtvaartdienstverlening

Download het template > of het artikel >

VR Apothekersassistent

Virtual Reality inzetten om praktijkvaardigheden succesvol te kunnen oefenen

Download het template > of het artikel >

VR Laaggeletterdheid

Een VR-module om meer bewustzijn te creëren voor laaggeletterdheid

Download het template >

VR Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering oefenen in Virtual Reality

Download het template > of het artikel >

XR-tool voor patiëntencasuïstiek

XR-tool voor studenten met specifieke casuïstiek ter voorbereiding op de praktijk

Download het template > of het artikel >

Algemeen

Man in grijs shirt stelt een vraag

XR Developer network

Met het XR Developer network willen wij mensen samen brengen om het gebruik van XR voor onderwijs en onderzoek in Nederland naar een hoger niveau te tillen vanuit een technisch- en ontwikkelingsperspectief. Het XR Developer network organiseert regelmatig bijeenkomsten en bouwt aan een bloeiende gemeenschap rondom de technische kanten van eXtended Reality. Heb je interesse om aan te sluiten? Lees meer over het XR Developer network of stuur een mail naar xr@surf.nl.

SURF Sounds

Podcast over XR

Een korte podcast van 15 minuten over eXtended Reality (XR), de mogelijkheden en ontwikkelingen, gebruik in onderwijs en onderzoek en de National XR Day op 5 Juli aanstaande.

Luister de Podcast ->  Wat je moet weten over XR

Community's

SIG Virtuality

Virtuality

Wil je op de hoogte blijven van initiatieven rond serious gaming, simulaties en virtuele werelden binnen onderwijs en onderzoek? Volg dan de community Virtuality of kijk op ons YT kanaal @sigvirtuality.

Lees meer artikelen op Special Interest Group Virtuality.

Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

Praktijkvaardigheden leren met technologie

Deze community is opgericht door de werkgroep Digitaal Onderwijs in Praktijkvaardigheden (DOiP) van het Versnellingsplan. De werkgroep is opgericht om kennis te delen over digitaal praktijkvaardigheidsonderwijs. Veel kennis is gerelateerd aan XR in het onderwijs. Deel je ervaring of praat met ons mee. Lees meer over Praktijkvaardigheden leren met technologie.

Vraagbaak online onderwijs

Vraagbaak Online Onderwijs

De community Vraagbaak Online Onderwijs is er voor iedereen die kennis en ervaring wil delen over digitale onderwijsinnovatie. De praktijk staat in deze community centraal. Lees de artikelen van de Vraagbaak online onderwijs

Pilot

Man met VR-bril

iotroam: veilig en herleidbaar aansluiten van VR brillen

Er is een enorme groei aan apparaten die netwerkconnectiviteit nodig hebben om te kunnen functioneren. Denk aan VR-brillen, robots, digi-of smartboards, 3D-printers, medische apparatuur, AED’s, smartwatches en nog veel meer. Met iotroam kun je IoT-apparaten op een veilige en herleidbare manier aansluiten op het netwerk van je eigen instelling.

Lees meer over iotroam