OZON: oefen hoe je bij een cybercrisis reageert

OZON is een grootschalige, landelijke cybercrisisoefening die elke 2 jaar plaatsvindt. Tijdens OZON oefen je hoe je moet reageren bij een cybercrisis en kom je erachter of je als instelling al goed bent voorbereid op een cybercrisis. 

Cybercrisisoefening OZON

Meedoen aan OZON?

De eerstvolgende OZON staat gepland voor het najaar van 2020.

Kun je niet zolang wachten? Met de digitale materialen op onze website kan je instelling ook zelfstandig een cybercrisisoefening houden. Voor vragen en advies kun je altijd contact opnemen met Charlie van Genuchten, via charlie.vangenuchten@surfnet.nl.

Cyberveiligheid goed regelen

Organisaties besteden vaak aandacht aan brandveiligheid, EHBO en andere voorbereiding op noodsituaties. Nu we steeds afhankelijker worden van digitale systemen, wordt het steeds belangrijker om ook cyberveiligheid goed te regelen. Daarom organiseert SURF elke 2 jaar een grote, landelijke cybercrisisoefening voor onze aangesloten instellingen onder de naam OZON.

Oefenen met simulaties

Tijdens de oefening simuleren we allerlei aspecten van een cyberaanval. Denk aan infecties in het instellingsnetwerk, (social)media-aandacht, contact met de hacker, vragen van studenten en medewerkers en berichten van dienstaanbieders. IT'ers, bestuurders, communicatiemedewerkers en andere deelnemers moeten hierop reageren om de schade te herstellen of te beperken. Zo kun je oefenen en nagaan in hoeverre je als instelling bent voorbereid op een cybercrisis.

3 deelnameniveaus

Je kunt meedoen op 3 niveaus: Brons, Zilver en Goud. Bij Brons kijk je alleen mee en houd je later zelf een kleinere oefening. Bij Zilver doe je mee op operationeel en tactisch niveau. Bij Goud doe je mee op operationeel, tactisch én strategisch niveau en nemen ook bestuurders deel aan de oefening.

Cybercrisisoefenining OZON 2018

Op 4 en 5 oktober 2018 vond de cybercrisisoefening OZON 2018 plaats. Meer dan 50 instellingen door heel Nederland deden mee. Bekijk de video over deze oefening.

Cybercrisisoefening OZON 2018

Voorwaarden voor deelname

Voor deelname aan OZON brengen we geen kosten in rekening. Wel verwachten we:

  • een serieuze en actieve inzet
  • een medewerker die meehelpt de oefening voor te bereiden en af te stemmen op jouw instelling
  • uren voor de deelnemende medewerkers om deel te nemen aan de oefening en evaluatie achteraf

Meer informatie

Whitepaper
Whitepaper cybercrisisoefening OZON
Downloaden Nederlands, Bestandsextensie: PDF (Bestandsgrootte: 1 MB)