Snellius: de Nationale Supercomputer

Wil jij gebruik maken van het grootste systeem in Nederland op het gebied van high-performance computing, snelle processors en GPU's, een zeer snel intern netwerk, veel geheugenruimte en de mogelijkheid grote datasets te verwerken? Maak kennis met onze Nationale Supercomputer Snellius.

Snellius

Simulatie en modellering

Werk je met grote en complexe modellen waarvoor je veel computercapaciteit nodig hebt? De Nationale Supercomputer voorziet daarin met een groot aantal supersnelle processors. Het systeem is bij uitstek geschikt voor omvangrijke experimenten, zoals simulaties en modelleringen. Die vergen veel van de rekenkracht en het geheugengebruik, maar ook van de communicatie tussen de verschillende processors. Een belangrijk kenmerk van Snellius is het snelle interne netwerk. Dit betreft niet alleen de bandbreedte, maar ook de latency: de tijd die het kost om een boodschap van de ene node naar de andere te sturen.

Rekenkracht

Snellius draait op Linux. Naast de AMD-processors is het systeem ook voorzien van GPGPU’s (General Purpose Graphics Processing Units). Deze accelerators combineren de rekenkracht van grafische kaarten (GPU’s) met die van CPU’s. Daarnaast beschikt Snellius over ‘fat nodes’ met meer geheugenruimte (1 TB) en ‘high-memory nodes’ (4 TB en 8 TB geheugenruimte).

Als onderzoeker kun je gebruik maken van een grote verzameling tools, compilers en libraries. Doe je onderzoek of experimenten op het gebied van machine learning, bijvoorbeeld neurale netwerken? Met de bibliotheken en tools op Snellius wordt het een stuk makkelijker.

Dataopslag

Je krijgt standaard 200 gigabyte aan schijfruimte voor je eigen bestanden (home file system). Hiervan maken we dagelijks een back-up. Je kan ook gebruik maken van een tijdelijke opslagcapaciteit van 8 terabyte. Hiervan maken we geen back-up en na twee weken worden die bestanden automatisch gewist. Heb je aanvullende opslagruimte nodig? Daar maken we samen met jou afspraken over.

Tarieven

De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf). Als instelling kun je ook mee-investeren in toekomstige Snellius-uitbreidingen. Dit is al mogelijk vanaf één node (CPU of GPU) en voor een minimale periode van drie jaar. Je ontvangt dan een vaste resourceallocatie tegen gunstiger tarief, die je naar eigen inzicht kunt inzetten. Naast deze optie kunnen onderzoekers ook een aanvraag doen voor gesubsidieerde toegang tot Snellius. Meer informatie vind je hier: Toegang tot rekendiensten aanvragen | SURF.nl.  

Ondersteuning en advies

Als gebruiker kun je altijd een beroep doen op onze ondersteuning. We helpen je bijvoorbeeld je eigen software of algoritme te draaien en te optimaliseren. We kunnen speciale softwarepakketten installeren en je helpen je software te parallelliseren. Ook kan je online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties om een betere performance te behalen. Of volg een van onze trainingen.

Je kunt je vragen of problemen doorgeven via onze servicedesk of telefonisch op +31-208001400. De helpdesk is bereikbaar tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur).

Wil je specifiek advies over omvangrijke projecten? Dan kun je terecht bij onze consultancydienst.

Meer informatie 

De technische specificaties en uitgebreide informatie over het gebruik van de Nationale Supercomputer vind je in de gebruikersinformatie voor Snellius.

Aanvullende diensten

Applicatieondersteuning


Applicatieondersteuning voor als je Snellius of Lisa gebruikt, blijkt heel nuttig bij het optimaliseren en parallelliseren van je toepassingen. Door de prestaties te verbeteren doe je meer wetenschap met dezelfde hoeveelheid core-uren. 


Onderzoeksdata opslaan


Snellius is verbonden met ons Data Archive. Dit archief biedt je uitgebreide mogelijkheden om je onderzoeksdata veilig en langdurig op te slaan. Je kunt Persistent Identifiers toewijzen aan de hier opgeslagen data. 


Visualisatie: resultaten direct inzichtelijk


Wil je inzicht in grote hoeveelheden data krijgen door ze visueel weer te geven? Werk je met berekeningen die grote hoeveelheden data opleveren? Maak dan gebruik van onze visualisatietechnieken en –ondersteuning. Onze visualisatiedienst helpt je om de resultaten van je berekeningen beter te interpreteren.


Consultancy


Onze adviseurs geven je graag advies over het verbeteren van je performance op Snellius. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het optimaliseren van je applicaties en het parallelliseren van je software voor een snellere verwerking. Afhankelijk van de omvang en de complexiteit van je vraag kunnen onze consultants je een voorstel op maat doen.

ISO 27001-certificering

Afnemers van onze data- en rekendiensten moeten erop kunnen vertrouwen dat onderzoeksdata en andere vertrouwelijke informatie die bij SURF worden bewaard en verwerkt in veilige handen zijn. SURF is ISO 27001-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de hoge eisen van deze internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging.