Netwerk
Het netwerk is de basis van alle ict-voorzieningen op jouw instelling. Zonder stabiel netwerk geen onderwijs, onderzoek en innovatie met ict. Daarom werken we vanuit SURF continu aan een betrouwbaar, flexibel en krachtig netwerk.
Close-up van netwerkkabels

Duizenden studenten, docenten en medewerkers maken dagelijks gebruik van het SURF-netwerk om hun werk te doen en verbonden te blijven. En ze worden - terecht - steeds veeleisender. Daarom innoveren we voortdurend om het netwerk nog sneller, veiliger en betrouwbaarder te maken.

Harold Teunissen

Harold Teunissen

Telefoonnummer

Over het SURF-netwerk

Het SURF-netwerk is een landelijk glasvezelnetwerk voor het onderzoek en onderwijs in Nederland. Het biedt snelle en goed beveiligde connectiviteit met het internet, en daarnaast tal van specifieke diensten. Denk aan: EVPN verbindingen tussen locaties, buiten het reguliere internetverkeer om.

Sterk netwerk gericht op onderwijs en onderzoek

Met het SURF-netwerk positioneert SURF zich als:

  • De betrouwbare dienstverlener die een hoogwaardige, flexibele, intelligente en duurzame netwerkinfrastructuur biedt die het Nederlandse onderwijs en onderzoek optimaal ondersteunt. 
  • De partner om in te spelen op uitdagende netwerkvragen die voortkomen uit onderzoek en onderwijs, met gespecialiseerde diensten en expertise die essentieel zijn om toonaangevend te zijn in hun vakgebied.
  • De leidende netwerkkennispartner voor de R&E-gemeenschap die innoveert, kansen verkent en experimenteert met mogelijke oplossingen om te anticiperen op toekomstige behoeften.

Zowel nationale als internationale connectiviteit

Vanuit de netwerkdienstverlening organiseert SURF zowel nationale als internationale netwerkconnectiviteit vanaf de voordeur van een instelling. SURF verzorgt op de hoofdlocaties van instellingen een geografisch redundante glasvezelverbinding. De daaraan gekoppelde en door SURF beheerde netwerkapparatuur verzorgen de connectiviteit met het SURF-netwerk. Via het netwerkdashboard kan deze aansluiting worden beheerd en kunnen verschillende netwerkfunctionaliteiten geactiveerd worden.

servicelaag SURFnet8 oktober 2019

Topologie van SURFnet8

Het SURF-netwerk in de praktijk

Het SURF-netwerk kent vele toepassingen. Instellingen laten zien hoe zij het SURF-netwerk inzetten om hun onderzoek en onderzoek nog efficiƫnter en betrouwbaarder kunnen uitvoeren.

Lees de praktijkvoorbeelden