Visualisatie: meer inzicht in je data

Wij ondersteunen je bij het gebruik van diverse interessante visualisatiemogelijkheden. Denk aan het in beeld brengen van grote netwerken of vliegroutes van vogels. Met remote visualisatie bekijk je grote datasets op je eigen desktop zonder dat je de data naar je eigen computer hoeft te versturen.

Vrouw wijst op scherm met visualisatie van zeestromingen

Vraag direct toegang aan


Inzicht in je datasets


Vaak geeft een cijfermatige analyse van gegevens te weinig inzicht in je onderzoeksdata. Visualisatie geeft direct een beeld van de resultaten. Daardoor kun je opvallende verschijnselen in je data onderzoeken en de juistheid van de resultaten controleren. Ook kun je de resultaten op een inzichtelijke en aantrekkelijke manier presenteren.


Ondersteuning bij visualisatie van data


Wij ondersteunen je bij het gebruiken van diverse interessante visualisatiemogelijkheden, zoals 2D-geografische data, visualisatie van grote netwerken of interactieve visualisatie in een Jupyter notebook. Ook voor virtual en augmented reality kun je bij ons terecht. We ontwikkelen specifieke software voor al deze toepassingen.


Krachtige remote 3D-visualisatie


Steeds meer onderzoekers maken gebruik van parallelle high performance computing (HPC)-systemen, zoals de supercomputer Snellius. Deze systemen leveren vaak zeer omvangrijke databestanden op. Je eigen laptop of pc is veelal niet krachtig genoeg voor het visualiseren van dit soort data. Voor interactieve visualisatie van grote 3D-datasets kun je onze visualisatiedienst op afstand gebruiken. Hierbij draait jouw visualisatieapplicatie op een van onze HPC-systemen, in plaats van op je eigen desktop.


Dit heeft een aantal voordelen:


  • Je hoeft de data niet naar jouw eigen computer te versturen, deze blijven op onze systemen staan. Alleen de resulterende visualisaties bekijk je - interactief - op je eigen desktop.
  • In sommige gevallen kun je gebruik maken van een groot aantal nodes en GPU’s, zodat je zeer omvangrijke datasets kunt visualiseren. Veel groter dan mogelijk is met een pc of laptop.
  • Wij beheren en optimaliseren diverse softwarepakketten voor visualisatie, zodat jij daar geen tijd aan hoeft te besteden.

Bekijk hoe de onderzoeksgroep Physics of Fluids van de Universiteit Twente visualisatie inzet om de dynamiek van vloeistoffen te begrijpen:

Ondersteuning en advies

Wij ondersteunen je bij het gebruik van onze systemen en de bijbehorende software:

  • Je kunt in onze gebruikersdocumentatie online handleidingen raadplegen met onder andere suggesties voor een betere performance.
  • We geven advies op maat over het ontwikkelen en integreren van specifieke visualisatiemethodes en applicaties, of over grootschalige parallelle visualisaties.
  • We geven regelmatig trainingen over het visualiseren van onderzoeksdata. Bekijk het actuele aanbod in de agenda.
ISO 27001-certificering

Afnemers van onze data- en rekendiensten moeten erop kunnen vertrouwen dat onderzoeksdata en andere vertrouwelijke informatie die bij SURF worden bewaard en verwerkt in veilige handen zijn. SURF is ISO 27001-gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de hoge eisen van deze internationale standaard op het gebied van informatiebeveiliging.