Artikel

(Inter)nationale krachtenbundeling in onderwijs en onderzoek in 2023

Bij SURF staat nationale en internationale samenwerking hoog op de agenda. Bekijk hieronder hoe we in 2023 onze krachten bundelden in uiteenlopende initiatieven en met verschillende organisaties. 

MBO volledig aangesloten bij SURF

studenten in bibliotheek

In 2023 sloten het Media College Amsterdam en het Scalda zich aan bij SURF. Dit betekent dat de gehele mbo-sector nu is aangesloten bij onze coƶperatie. 

Lees meer

Mooie resultaten leden- en klanttevredenheidsonderzoeken 2023

studenten in Zwolle zitten op de grond met laptop

In 2023 bleek uit de resultaten van ons ledentevredenheidsonderzoek dat onze leden blij zijn met de samenwerking met SURF. Bestuurders binnen de instellingen herkennen en waarderen onze drie strategische rollen van vereniging, dienstverlener en innovatiewerkplaats. Ook onze dienstverlening krijgt een hoge waardering: in ons klanttevredenheidsonderzoek waardeerden gebruikers onze diensten en ondersteuning met gemiddeld een 8.

Lees meer

Kick-off community Open Source Program Office (OSPO)

2 personen luisteren naar presentatie

Het is tijd voor meer open source in onderwijs en onderzoek. Daarom organiseerden we in 2023 de kick-off van de community Open Source Program Office (OSPO). Een OSPO is een kennis- en expertisecentrum voor open source. Hiermee willen we stimuleren dat onderwijs en onderzoek minder afhankelijk worden van Big Tech, dat we meer open standaarden gaan toepassen en dat er meer software beschikbaar komt die is gefinancierd met publieke middelen. 

Lees meer

SURF versterkt Nederlandse onderzoekssector door samenwerking met NVIDIA

Neural network

SURF heeft de samenwerking met NVIDIA, wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), uitgebreid. De samenwerking zorgt ervoor dat nieuwe technologieĆ«n op het gebied van AI en high performance computing toegankelijk worden voor de Nederlandse onderzoekssector. Dit maakt baanbrekende innovaties voor Nederlandse onderzoekers mogelijk, waardoor ze sneller wetenschappelijke doorbraken kunnen bereiken. 

Lees verder

SURF realiseert nieuwe supercomputer samen met Jules Verne-consortium

Trede uit onderdeel supercomputer

Het Jules Verne-consortium, bestaande uit GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland, gaat begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal Nederlandse onderzoekers verder helpen bij het uitvoeren van complexe simulaties op het gebied van klimaatwetenschappen, engineering, geneeskunde en astronomie. 

Lees meer

SURF en Quanza verlengen samenwerking voor snellere en betere netwerkconnectiviteit

SURF en Quanza tekenen

De kwaliteit van de dienstverlening van ons SURF-netwerk heeft een nieuwe impuls gekregen in 2023. We verlengden de samenwerking met onze netwerkbeheerpartner Quanza met vier jaar. Met deze hernieuwde samenwerking blijft het beheer van het SURF-netwerk de komende jaren in vertrouwde handen en maken we snellere en betere productontwikkeling mogelijk.

Lees verder