Custom Cloud Solutions

Werk je aan een data-intensief onderzoeksproject en heb je een oplossing nodig om je gegevens te analyseren, op te slaan en te visualiseren? Onze solution-architecten kunnen uit bestaande componenten een systeem op maat bouwen, dat overweg kan met grote datasets uit diverse bronnen.

Gebouw in Groningen waarop staat Get started the future is here

Het vinden van de juiste oplossing

Toepassingen voor dataopslag, -analyse en -visualisatie zijn voortdurend in ontwikkeling. Voor de meeste onderzoeksprojecten is het vinden van de juiste infrastructuur voor data-analyse zo 'simpel' als het aanvragen van een virtuele machine in het SURF-datacenter die groot genoeg is. Andere onderzoeksprojecten kunnen echter gecompliceerder zijn, een specifiek framework vereisen, of een heel cluster nodig hebben in plaats van een enkele virtuele machine.

Denk aan een IoT-project waarbij sensoren moeten worden aangesloten op een platform om de data op te slaan, te analyseren en te visualiseren. Het aantal apparaten kan variëren van enkele tot honderden, verspreid over een universiteitscampus, productievloer of een hele stad. Dit dataplatform kan worden gehost in de cloud (bijv. AWS, Azure), bij SURF, of beide.

Hoe bepaal je welke oplossing, framework of cloud het meest geschikt is voor jouw onderzoeksproject? Wij kunnen je helpen deze vraag te beantwoorden en de cloudoplossing op maat te ontwikkelen die jouw project nodig heeft.

Onze aanpak

  • Wij helpen bij het vinden van een geschikte oplossing om jouw data te analyseren, op te slaan en te visualiseren.
  • Onze platforms zijn schaalbaar, dus als jouw dataset groeit en meer infrastructuur vereist, kan de oplossing gemakkelijk worden opgeschaald om aan nieuwe vereisten te voldoen.
  • Wij bieden infrastructuur (computing, opslag), maar ook advies en optioneel maatwerk.
  • Onze aanpak is 'cloud-native', wat maximale portabiliteit mogelijk maakt. De oplossing kan worden ingezet op SURF's eigen cloud, commerciële clouds (bijv. AWS), of beide.
  • We passen een hybride aanpak toe: de oplossing kan een combinatie van commerciële clouds en de eigen cloudinfrastructuur van SURF omvatten.
  • Indien nodig kunnen we op maat gemaakte oplossingen samenstellen vanuit bestaande diensten.
  • We kunnen een elastische oplossing creëren die automatisch meeschaalt met jouw rekenbehoefte. Dit kan geld besparen.  
  • We doen dit alles bij voorkeur in co-creatie met jou, zodat je eigenaar kunt worden van de dienst nadat de ontwikkeling is voltooid.
Use cases

Een overzicht van typische projecten waarbij Custom Cloud Solutions kan helpen:

Veiliger steden dankzij slimme fietsen

“We gebruiken innovatieve technologieën om de kosten voor onderhoud in de stad te kunnen verlagen."
Jerome Mies, Hogeschool van Amsterdam

Meer weten? 

Green Village

"Hoe verbind je verschillende soorten sensoren die zich in een living lab bevinden, en maak je de verzamelde data beschikbaar om te delen, analyseren en visualiseren?"

De Green Village is een living lab waar universiteiten en bedrijven hun innovaties kunnen ontwikkelen, testen en demonstreren zonder zorgen zoals privacy, met nauwe betrokkenheid van het publiek en de overheid. In dit project leverden we een schaalbaar platform voor het streamen en delen van data. In deze proeftuinomgeving worden sensordata van verschillende aard verzameld voor innovatie en onderzoek. Elke dag kunnen nieuwe sensoren worden aangesloten op het platform en de data worden veilig opgeslagen op het platform voor analyse. Op het platform kunnen gegevens van verschillende soorten sensoren eenvoudig worden gecombineerd, geanalyseerd en gevisualiseerd.

Lees meer in het artikel Levend lab voor een duurzame wereld 

Mijn Omgeving (Sensemakers)

"Hoe meet en analyseer je de waterkwaliteit in 2 grote steden?"

In het citizen science initiatief 'Mijn Omgeving' werden 40 sensoren geplaatst in het water in de omgeving van Rotterdam en Amsterdam, om de watervervuiling te meten. Wij zorgden voor een endpoint waar alle watersensoren de data konden versturen en opslaan. Daarnaast zorgden we voor een dashboard waar de data van deze sensoren gevisualiseerd en geanalyseerd kon worden.

Meer weten? 

TwiXL

"Hoe analyseer je miljarden Nederlandse tweets om te achterhalen wie wat, waar en wanneer heeft getweet?"

Voor het TwiXL-project hebben we een oplossing ontworpen waarbij Nederlandse tweets worden verzameld en beschikbaar worden gesteld aan onderzoekers en studenten voor grootschalige analyse. Op het TwiXL-platform kun je woorden opzoeken en achterhalen waar, wanneer en hoe vaak ze gebruikt worden, door wie en met welke andere woorden ze vaak samen voorkomen. In de loop der jaren is de datagrootte van dit Twitter-archief flink gegroeid, tot enkele terabytes. De analyse-infrastructuur schaalt automatisch mee om het prestatieniveau van de analyse constant te houden.

Crunchbase

"Hoe verzamel je websitetekstgegevens van 30.000 startende bedrijven, analyseer je de data en identificeer je welke van deze bedrijven producten of diensten ontwikkelen om de CO2-uitstoot te beperken?"

In het Crunchbase-project hebben we een kostenefficiënte en schaalbare oplossing ontworpen om websitetekstgegevens te verzamelen van 30.000 startende bedrijven. Tijdens het verzamelen van de data werden de tekstgegevens automatisch gefilterd en getransformeerd, wat de datagrootte verkleinde en de analyse van de onderzoeker hielp versnellen. Voor de data-analyse werd de rekeninfrastructuur op een geautomatiseerde manier ingezet, wat het gemakkelijk maakt om te schalen als er meer rekenkracht nodig is. Het maakt ook toekomstig hergebruik mogelijk als meer analyse nodig is voor het Crunchbase-project of een vergelijkbaar project dat soortgelijke infrastructuur vereist.