Datamanagement & Processing

Eindeloze hoeveelheden data komen tegenwoordig beschikbaar. Maar hoe kun je ze veilig en vertrouwd verwerken, analyseren en (her)gebruiken? De projecten in dit Labs-thema onderzoeken deze aspecten.

Labs thema data technologies

Over Datamanagement & Processing

Hoe verwerk, analyseer en (her)gebruik je de data die voortkomen uit onderzoek, op een veilige en vertrouwde manier? Zodat de privacy van onderzoeksdeelnemers of patiënten beschermd wordt, bijvoorbeeld. En zodat data niet op straat komen te liggen.

Meer over Datamanagement & Processing

Neem contact op met Iza Witkowska

Iza Witkowska

Meer informatie? Neem contact met mij op.
Telefoonnummer
+31 6 4202 54 84
SURF Lab image technology

Over het Lab

Het Lab experimenteert met nieuwe technologieën en richt zich op innovaties voor onderwijs en onderzoek. De focus ligt daarbij op uitdagingen van overmorgen (2-5 jaar in de toekomst).

Meer over het Lab

Projecten rond datamanagement &  processing:

Big data science driven technologies

Er komen steeds meer en steeds complexere data beschikbaar voor onderzoekers. Dit biedt ongekende mogelijkheden, maar de verwerking van deze groeiende hoeveelheid data is een uitdaging. In dit project verkennen we technieken om al die exabytes aan data te verwerken, analyseren en publiceren.

Meer over dit project

PADRE

De LOFAR-radiotelescoop maakt het mogelijk om veranderingen in het heelal snel te meten, maar dit kan tot nu toe niet in real time. Daardoor lopen we veel informatie mis. In het PADRE-project brengen we hier verandering in, door de verwerking van signalen te versnellen met GPU-kaarten.

Meer over dit project

eTEC-BIG Advanced data management

Het verkrijgen van data wordt steeds goedkoper, waardoor datasets explosief groeien. Om te zorgen dat plantgenoom-analyses ook met grote datasets mogelijk blijven, werkten we aan een schaalbare oplossing voor de bioinformatica-applicatie PanTools.

Meer over dit project

Digitale Data Exchange/AMdEX

Als data-eigenaren controle houden over hun vertrouwelijke data, stellen ze die data eerder beschikbaar voor onderzoek. We onderzoeken hoe we dit kunnen bereiken, onder andere door prototypes te ontwikkelen waarmee de eigenaar kan bepalen op welke voorwaarden data gebruikt mogen worden.

Meer over dit project

VRE Innovations

In het project VRE Innovations onderzoeken we hoe we op het vlak van data- en rekenfaciliteiten meer waarde kunnen toevoegen aan virtual research environments.

Meer over dit project