Publinova

Samen de zichtbaarheid van praktijkgericht onderzoek vergroten

Publinova is hét nationale platform dat praktijkgericht onderzoek voor iedereen vindbaar en zichtbaar maakt, en waar onderzoekers en lectoren hun expertise kunnen delen met collega's van andere hogescholen en professionals uit het werkveld.
Bloeiende onderzoeken op publinova.nl

Voordelen

Praktijkgericht onderzoek vindbaar en toegankelijk

De resultaten van praktijkgericht onderzoek is vaak van groot maatschappelijk en bieden we vindbaar en toegankelijk zijn

Een web van onderzoeksinformatie

We hebben de ambitie om informatie óver en kennis úit het Nederlandse praktijkgericht onderzoek te delen op dit centrale nationale platform.

Heb je een vraag over Publinova? Neem contact op.

Sanne Tonkens

Sanne Tonkens

Telefoonnummer

Praktijkgericht onderzoek vindbaar en toegankelijk

Hogescholen doen veel praktijkgericht onderzoek. Dit draagt bij aan de vernieuwing van onderwijs, innovaties in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De resultaten die dit onderzoek opleveren zijn veelzijdig. Naast artikelen zijn dit bijvoorbeeld prototypes, protocollen, modellen of lesmateriaal. Al deze resultaten uit praktijkgericht onderzoek willen we beter vindbaar en toegankelijker maken voor een breed publiek. 

Ambitie: een web van onderzoeksinformatie

We willen het onder andere onderzoekers en lectoren makkelijk maken om informatie óver en kennis úit het Nederlandse praktijkgericht onderzoek te delen op dit centrale nationale platform. Zo maken we dit materiaal beschikbaar voor beroepsgenoten bij andere hogescholen, maar ook voor een breder publiek, zoals voor journalisten en iedereen die hierin interesse heeft. Deze informatie en kennis moet vervolgens ook eenvoudig op andere, bestaande platforms gedeeld kunnen worden.

Publinova is ontstaan uit een project in opdracht van 14 hogescholen. We hebben hiervoor samengewerkt met de HBO Kennisinfrastructuur, de Vereniging Hogescholen, Regieorgaan SIA en SURF. Sinds oktober 2023 is Publinova live en is daarmee het ontstaan als een nationaal platform met diverse functionaliteiten en toepassingen, met als doel het creëren van een inzichtelijk en open web van onderzoeksinformatie. Dit draagt bij aan de ambities op het gebied van open science die alle hogescholen hebben uitgesproken.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Laat je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte.

Create once, publish anywhere

Publinova omarmt dit principe. We streven ernaar om onderzoekers niet te belasten met extra taken en maken gebruik van koppelingen met bronsystemen. Bij Publinova geloven we in het efficiënt benutten van bestaande informatie, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij uitwisselingsstandaarden en relevante gegevens op te halen van hogescholen. Dit stelt ons in staat om het principe van "create once, publish everywhere" toe te passen en een naadloze verspreiding van onderzoeksresultaten te realiseren.

Meer informatie?