Research Drive

Onderzoeksdata veilig en eenvoudig opslaan en delen

Heeft jouw onderzoeksteam behoefte aan veel opslagcapaciteit voor onderzoeksdata? Werk je samen met andere instellingen, het bedrijfsleven of internationale partners? Met Research Drive kun je omgeving je onderzoeksgegevens opslaan en delen in een online omgeving én synchroniseren met verschillende apparaten.
Twee onderzoekers aan het werk in het lab

Voordelen

Veilig en flexibel samenwerken

Deel je data op een veilige, overzichtelijke en flexibele manier met nationale en internationale samenwerkingspartners.

Overal toegang, waar je ook bent

Overal en altijd toegang tot je bestanden: vanaf je smartphone, je tablet of je laptop.

Eigen merkomgeving voor jouw instelling

Als je een eigen merkomgeving nodig hebt voor jouw instelling of voor grote onderzoeksprojecten, bieden we een volledig ondersteunde omgeving die je aan je eigen wensen aanpast.

Voldoe aan beleid en wet- en regelgeving

Research Drive is een alternatief voor commerciële cloud-opslag. De dienst voldoet aan Nederlandse en Europese regelgeving.

Heb je een vraag over Research Drive? Neem contact op.

icoon helpdesk

Servicedesk Data- en Rekendiensten

Telefoonnummer

Toegang voor onderzoekers

Heeft jouw instelling een eigen Research Drive-omgeving?
In het overzicht van instellingen kun je zien of jouw instelling een eigen Research Drive-omgeving heeft. Als je instelling ertussen staat en je nog geen toegang hebt, kun je die via de IT-ondersteuner van je instelling aanvragen.

Werk je aan een instelling zonder een eigen Research Drive-omgeving?
Vraag dan hier toegang tot Research Drive Community Edition aan. Je krijgt maximaal 5 TB opslagruimte.

Hoe werkt Research Drive?

Bekijk in 1,5 minuut hoe Research Drive werkt en hoe deze dienst jou verder kan helpen.

Sync-and-share voor research teams

 • Werk samen met collega's en studenten binnen en buiten jouw instelling door data te delen (ook via openbare links), gasten uit te nodigen, groepen te beheren, rollen en verantwoordelijkheden toe te wijzen en de online office suite te gebruiken.
 • Je hebt overal en altijd toegang tot de gedeelde cloudopslagmap van jouw onderzoeksproject met de gebruiksvriendelijke interface of door te synchroniseren naar je eigen apparaat.
 • Gebruikers loggen veilig en gemakkelijk in met SURFconext en multi-factor authenticatie.
 • Je beschikt over voldoende opslagcapaciteit voor onderzoeksdata die niet meer op je eigen computer passen.

SURF als partner

We bieden trainingen, een tweedelijns-support en de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van nieuwe features. Research Drive heeft een actieve gebruikersgroep die vier keer per jaar bij elkaar komt om feature requests te bespreken, op de hoogte te blijven van de roadmap en kennis te delen.

Veilig omgaan met persoonsgegevens

Als je Research Drive gebruikt, verwerken wij persoonsgegevens alleen op verzoek van degene die verantwoordelijk is voor de data. Deze persoonsgegevens verwerken we in Nederland en dragen we niet over aan derden. Tenzij we toestemming krijgen van de verantwoordelijke, of als dit wettelijk verplicht is.

Passende beveiligingsmaatregelen

We voldoen aan de BIV-beginselen (vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid) van de AVG. Gegevens versleutelen we tijdens transport door middel van SSL-encryptie. Gebruikers wijzen we op de mogelijkheden om data die ze niet actief gebruiken te versleutelen. Research Drive ondersteunt multi-factor authenticatie. De onderliggende systemen onderwerpen we periodiek aan security-audits en pentests, waarbij we kijken naar de AVG. Daarnaast controleren we de systemen dagelijks op mogelijke virussen, rootkits en malware.

Model-Verwerkersovereenkomst

De verwerkingsdoelen, verantwoordelijkheden en technische & organisatorische maatregelen hebben we in een model-Verwerkersovereenkomst (pdf) opgenomen. 

Gerelateerde diensten

 1. Object Store is een online opslagdienst voor het opslaan van grote hoeveelheden onderzoekdata. Deze dienst is ideaal voor het bewaren van verschillende soorten gegevens. Jouw opslagruimte kan onbeperkt groeien, terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.
  Product
 2. SURFdrive

  Product
  Bewaar, synchroniseer en deel met SURFdrive makkelijk en veilig je bestanden in de communitycloud van SURF. SURFdrive is dé persoonlijke cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek.
  Product
 3. Wil je jouw data veilig en voor lange tijd opslaan? Het Data Archive is daar de perfecte plek voor, ook als het om petabytes gaat. Vanuit het archief heb je bovendien snel toegang tot onze rekendiensten.

  Product