Innovatiezones: met ict-innovatie de kwaliteit van onderwijs en onderzoek verhogen

In de komende jaren werkt de SURF-organisatie samen met leden aan de verhoging van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek met behulp van ict-innovatie. Dat doen we in 9 innovatiezones. Op deze pagina lees je welke dat zijn en wat de huidige stand van zaken of ambitie is.

Vrouw schrijft op een post-it

Innovatiezone Open science versterken

Verantwoord omgaan met informatie over onderzoek en regie over het delen, vinden en evalueren van publiek gefinancierd onderzoek, dat is waar deze innovatiezone zich voor 2027 op richt. 

Ambitie

De onderzoeksgemeenschap kan de omgang met informatie over onderzoek op verantwoorde wijze vormgeven (responsible use of research infor­mation) en heeft de regie over het delen, vinden en evalueren van publiek gefinancierd onderzoek (digitale soevereiniteit). SURF-­leden werken daarvoor samen aan voorwaarden die door de markt worden gerespecteerd. We versterken de innovatiekracht in open access. Bibliotheken, financiers en onderzoeksgroepen werken in SURF­-verband samen aan innovaties in het proces van open access publiceren, zoals alternatieve publicatieplat­formen. Het gaat bij deze innovatiezone om data over onderzoek, niet om data uit onderzoek.

Roadmaps

Mogelijke roadmaps bij deze innovatiezone zijn het opstellen van de sectorvoorwaarden bij het samenwerken met commerciële partijen, het afstemmen van de randvoorwaarden en het opzetten van een Open Knowledge Base (OKB), het samenwerken in NPOS­ en EOSC­verband, het stimuleren van open onderzoek middels NPPO in het hbo en het regievoe­ren op eigen innovaties in open science los van de commerciële partijen.