Innovatiezones: met ict-innovatie de kwaliteit van onderwijs en onderzoek verhogen

In de komende jaren werkt de SURF-organisatie samen met leden aan de verhoging van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek met behulp van ict-innovatie. Dat doen we in 9 innovatiezones. Op deze pagina lees je welke dat zijn en wat de huidige stand van zaken of ambitie is.

Vrouw schrijft op een post-it

Innovatiezone Skills en capaciteit opbouwen

In deze innovatiezone zorgen we ervoor dat de institutioneel georganiseerde ondersteuning en discipline specifiek georganiseerde samenwerkingsverbanden omtrent onderzoek op elkaar aangesloten zijn in 2027. 

Ambitie

De competenties die onderzoekers voor de digitalisering van onderzoek nodig hebben, worden ondersteund door een gedeeld curriculum, via de samenwerking tussen DCC’s en onderzoeksscholen. Daarvoor zijn in 2027 de institutioneel georganiseerde ondersteuning en discipline specifiek georganiseerde samenwerkingsverbanden op elkaar aangesloten. In SURF-­verband coördineren we de samenwerking op landelijk niveau. We zetten daarbij experimentele omgevingen op, waarin we samen met onderzoekers de nieuwste technologieën optimaliseren, zoals kunstmatige intelligentie en quantum, op state of the art infrastructuren voor onderzoeksapplicaties. Zo kunnen onderzoekers de grenzen van hun onderzoek verleggen. Kennisdeling zal ook hier samen met de domeinexpertise van onderzoeks community’s en DCC’s plaatsvinden.

Roadmaps

Mogelijke roadmaps bij deze innovatiezone zijn het opzetten van trainingen en opleidingen voor onderzoekers en het opzetten van een gefedereerde eerste­ en tweedelijnsondersteuning samen met de DCC’s.