Rack showing new gpu's in Snellius

Snellius Fase 3 node 4xH100 GPU

Nieuws

GPU-uitbreiding van supercomputer Snellius maakt nog snellere dataverwerking voor Nederlandse onderzoekers mogelijk

Op 11 juli heeft SURF een nieuwe uitbreiding van Snellius, de krachtigste supercomputer van Nederland, in gebruik genomen. De uitbreiding verhoogt het prestatievermogen van Snellius van 15 PFlop/s naar bijna 38 PFlop/s. Dit is goed nieuws voor onderzoekers die AI-modellen trainen, een toepassing waar wereldwijd momenteel veel vraag naar is.

De uitbreiding omvat de toevoeging van 352 NVIDIA H100 (Hopper)GPU's (Graphic Procession Units) verdeeld over 88 nodes, en verhoogt het theoretische prestatievermogen van Snellius van 15 PFlop/s naar bijna 38 PFlop/s. Hierdoor kan Snellius nog sneller complexe berekeningen uitvoeren. 

Nog meer rekenkracht

NVIDIA's H100 GPU’s zijn speciaal ontworpen voor het versnellen van dataverwerking voor AI en machine learning (ML). De integratie van meer GPU's in Snellius vergroot de rekenkracht van het systeem, waardoor onderzoekers sneller en efficiënter enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken. De uitbreiding komt op het juiste moment, omdat het aantal onderzoeksprojecten dat gebruik maakt van AI en ML snel groeit. Hierdoor is er een tekort aan GPU-capaciteit. We zijn er trots op dat we extra capaciteit hebben veiliggesteld voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap. 

Aanvullende toegang tot supercomputer LUMI 

Naast de uitbreiding van Snellius biedt SURF onderzoekers in Nederland ook toegang tot LUMI, Europa's krachtigste supercomputer. LUMI is uitgerust met een uitgebreid AMD GPU-platform en levert prestaties tot 380 PFlop/s. Onderzoekers die rekenkracht nodig hebben die de mogelijkheden van Snellius overstijgt, worden uitgenodigd om gebruik te maken van LUMI. Met dit uitgebreide aanbod biedt SURF toegang tot de krachtigste computersystemen van Europa voor een breed scala aan onderzoeksuitdagingen.  

Details en toegang

Als Nationale Supercomputer ondersteunt Snellius Nederlandse onderzoekers en onderzoeksinstellingen met geavanceerde berekeningen, bijvoorbeeld voor milieumodellering. Snellius wordt gefinancierd door NWO, SURF en verschillende onderzoeksinstellingen en is beschikbaar voor alle onderzoekers die grootschalige rekenkracht nodig hebben. De uitbreiding is de allerlaatste upgrade; over een paar jaar wordt Snellius vervangen door een supercomputer van de nieuwe generatie. 

Meer informatie, zoals een virtuele rondleiding door Snellius, is te vinden op de Meet Snellius-webpagina. Onderzoekers die gebruik willen maken van de nieuwe capaciteiten van Snellius of LUMI kunnen een aanvraag indienen via de computing time call van NWO. Afhankelijk van de omvang van de aanvraag wordt de toegang binnen enkele weken geregeld.   

Bekijk hoe Henk Dijkstra, hoogleraar Dynamische Oceanografie aan de Universiteit Utrecht, Snellius gebruikt: