edubadges: digitale certificaten uitreiken aan studenten

edubadges is het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Met een edubadge geef je studenten of werkenden een bewijs van opgedane kennis en vaardigheden. Een edubadge verstrek je digitaal binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

edubadges icoon

Over de dienst edubadges

Digitale certificaten uitreiken aan studenten voor opgedane kennis en vaardigheden in het regulier geaccrediteerd onderwijs of in een niet-formeel onderwijstraject? Dat kan met edubadges, het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs.

Wat zijn edubadges?

Een edubadge helpt studenten om kennis en vaardigheden die zij beheersen, zichtbaar en ‘meeneembaar’ te maken. Dit kan het overstappen van opleiding naar werk vergemakkelijken en ook het switchen tussen opleidingen.

Beloning voor behaalde leeruitkomsten

Met een edubadge beloon je studenten voor wat ze bereikt hebben. Dit digitale bewijsstuk geeft veel informatie over de inhoud van de behaalde leeruitkomsten. In de edubadges-backpack verzamelen studenten alle edubadges en kunnen zij een edubadge delen met werkgevers of andere onderwijsinstellingen.

Leven lang ontwikkelen

Studenten verwachten gemak en keuzevrijheid, om te studeren wat ze willen, in eigen tijd, plaats en tempo. Niet alleen tijdens hun studie, maar ook daarna. Met het uitreiken van edubadges biedt je hen deze flexibiliteit. De edubadges zijn gekoppeld aan een nieuwe instellingsoverstijgende identiteit, eduID, die ook na het afstuderen beschikbaar blijft en een leven lang mee gaat.

1 platform voor het Nederlandse onderwijs

edubadges worden digitaal verstrekt binnen een veilig en betrouwbaar platform. Ze worden veilig binnen SURF opgeslagen en beheerd. Het nationale platform maakt het mogelijk dat edubadges onderling vergelijkbaar, uitwisselbaar en stapelbaar zijn.

Privacy van de student voorop

Het uitgaveproces van edubadges is AVG-compliant. Studenten vragen de edubadge zelf aan en geven via het platform toestemming voor het gebruik van hun persoonsgegevens om de edubadge uit te kunnen geven. Zo hebben studenten altijd zelf de controle en kunnen ze de informatie over hun kennis en vaardigheden naar wens delen met externen.

Eenvoudig de echtheid controleren

De student en de raadpleger van de edubadge willen zeker weten dat deze echt is en kunnen verifiëren wie de uitgevende partij is. Elke uitgegeven edubadge is met 1 druk op de knop te controleren op echtheid.

  Functionaliteiten van het edubadges-platform

  edubadges delen

  Voor instellingen:

  • beheer van rollen en rechten binnen het platform
  • edubadges aanmaken, wijzigen en uitreiken

  Voor studenten/werkenden:

  • edubadges-backpack voor alle ontvangen edubadges
  • edubadges digitaal delen met werkgevers of andere instellingen

  Voor externen:

  • edubadges verifiëren op echtheid

  edubadges in het kort

  Infographic edubadges visual

  De infographic vat in één oogopslag samen hoe edubadges zijn en hoe het werkt.

  Infographic

  Aansluiten

  Voordat je met edubadges aan de slag kunt, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Allereerst moet je instelling aansluiten op het edubadges-platform. Wil je hier meer over weten, lees dan verder over het aansluitproces.

  Tarieven

  Werk je bij een hogeronderwijsinstelling die de basisvergoeding Infrastructuur van SURF betaalt, dan betaal je als instelling niets extra voor edubadges.

  Voor mbo-instellingen, umc’s, onderzoeksinstellingen en andere sectoren geldt een additioneel tarief. Je vindt dit tarief in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).

  Interesse in edubadges?

  Kijk of jouw instelling al is aangesloten op het edubadges-platform. Zo ja, dan kan je direct starten met het uitreiken van edubadges. We bieden daarbij ondersteuning aan docenten. Op aanvraag geven wij systeemtrainingen. Mail via support@surf.nl om een training in te plannen. Ben jij de eerste van je instelling die het edubadges-platform wil gebruiken? Neem dan voor meer informatie contact op met het edubadges-team via support@edubadges.nl

  Je kan ook direct een één-op-éénafspraak met ons inplannen.

  Pilot Microcredentials

  De dienst edubadges wordt ingezet bij de landelijke pilot Microcredentials van het Versnellingsplan, waar 32 instellingen aan meedoen. Daarin wordt instellingsbreed samengewerkt aan een stelsel waarbinnen microcredentials een erkenbare en herkenbare waarde hebben.

  Meer informatie

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de updates over edubadges en je ontvangt maximaal 4 keer per jaar een e-mail met daarin de laatste ontwikkelingen.

  Meld je aan