OZON: oefen hoe je bij een cybercrisis reageert

OZON is de sectorbrede cybercrisisoefening voor onderwijs en onderzoek die elke 2 jaar plaatsvindt. Tijdens OZON oefen je hoe je moet reageren bij een cybercrisis en kom je erachter of je als instelling al goed bent voorbereid op een cybercrisis. 

Een vrouw houdteen tablet vast met daarop de tekst 'Warning cyber attack'

OZON 2023

De volgende editie vindt plaats in maart 2023. Helaas is het niet meer mogelijk om je in te schrijven.

Tussentijds oefenen? Doe mee aan NOZON.

In maart 2022 deden veel instellingen mee aan NOZON, de tabletop-cybercrisisoefening van 1 á 2 uur. Deze oefening kun je ook zelf organiseren. Bekijk het handboek.

Cyberveiligheid goed regelen

Organisaties besteden vaak aandacht aan brandveiligheid, EHBO en andere voorbereiding op noodsituaties. Nu we steeds afhankelijker worden van digitale systemen, wordt het steeds belangrijker om ook cyberveiligheid goed te regelen. Daarom organiseert SURF elke 2 jaar een grote, sectorbrede cybercrisisoefening voor onze aangesloten instellingen onder de naam OZON.

Oefenen met simulaties

Tijdens de oefening simuleren we allerlei aspecten van een cyberaanval. Denk aan infecties in het instellingsnetwerk, (social)media-aandacht, contact met de hacker, vragen van studenten en medewerkers en berichten van dienstaanbieders. IT'ers, bestuurders, communicatiemedewerkers en andere deelnemers moeten hierop reageren om de schade te herstellen of te beperken. Zo kun je oefenen en nagaan in hoeverre je als instelling bent voorbereid op een cybercrisis.

Cybercrisisoefenining OZON 2021

Op 18 maart 2021 vond de cybercrisisoefening OZON 2021 plaats. Meer dan 65 instellingen door heel Nederland deden mee. Bekijk de video over deze oefening.

Cybercrisisoefening OZON 2021

Voorwaarden voor deelname

Deelname aan OZON is kosteloos. Wel verwachten we:

  • een serieuze en actieve inzet
  • een medewerker die meehelpt de oefening voor te bereiden en af te stemmen op jouw instelling
  • uren voor de deelnemende medewerkers om deel te nemen aan de oefening en evaluatie achteraf
Whitepaper
Whitepaper cyber crisis exercise ozone: a gap bridging exercise

Voor wie is het?

OZON is beschikbaar voor instellingen die op het SURF-netwerk zijn aangesloten. Deze dienst zit in de basisvergoeding Infrastructuur van SURF.