SURF Netwerk Dashboard

Het SURF Netwerk Dashboard biedt instellingen een overzicht van alle SURF-netwerkdiensten. Infraverantwoordelijken en infrabeheerders van instellingen kunnen naast grafieken met verkeersstatistieken, ook de status en configuratiedetails van de afgenomen diensten inzien.

man en vrouw achter laptop bij de Wageningen Universiteit

Instellingen vragen meer controle

Instellingen vragen om meer controle over de diensten die zij afnemen. Ze willen diensten eenvoudig kunnen aanvragen, configureren en beheren en inzicht in geplande werkzaamheden. Ook willen ze een duidelijk overzicht van de beschikbare capaciteit, om de beschikbare bandbreedte flexibeler en efficiënter te kunnen gebruiken. SURF ontwikkelt daarom het SURF Netwerk Dashboard, waarvoor personen met de rol ‘infraverantwoordelijke’ en ‘infrabeheerder’ in SURFdashboard toegang hebben met hun instellingsaccount. We doen dit samen met gebruikers, en voegen de wensen van de gebruikers toe. 

Inzicht in poorten en diensten

Het SURF Netwerk Dashboard biedt:

Inzicht in je diensten

Je ziet een overzicht van de afgenomen netwerkdiensten en een poortoverzicht van SURFinternet ,  SURFlichtpaden en L2VPN. Op de dienstoverzichtspagina kun je per dienst of poort filteren op locatie, snelheid, naam en status.

Informatie per ticket

in een overzicht zie je welke werkzaamheden gepland zijn en wat de mogelijke impact op diensten voor jouw instelling kunnen zijn. Ook kun je terugkijken naar werkzaamheden die de afgelopen periode zijn uitgevoerd. Mocht er iets anders aan de hand zijn? Je krijgt op ticket niveau inzicht in de status van jouw netwerk.

Verkeersstatistieken en beschikbaarheidsprestaties

Van alle diensten en poorten kun je de verkeersgrafieken bekijken in zowel bit/s als packets/s. Naast realtime verkeersgrafieken vind je beschikbaarheidsprestaties van afgelopen maand en jaar.

Berichtencentrum

Onder berichten vind je alle verstuurde tickets voor planned work en ticket naar aanleiding van storingen.

Personalisatiemogelijkheden

Je kunt al je diensten een eigen herkenbare naam geven.

Een uitgebreidere beschrijving van de mogelijkheden die het SURF Netwerk Dashboard biedt, kun je vinden op SURF netwerk wiki.

 

Toegang tot het SURF Netwerk Dashboard

Voor het gebruik van het SURF Netwerk Dashboard, moeten eenmalig enkele stappen doorlopen worden. Zodra de toegang geregeld is, is het SURF Netwerk Dashboard beschikbaar voor infraverantwoordelijken en infrabeheerders via https://netwerkdashboard.surfnet.nl/.

Toekomst

We blijven werken aan verbeteringen van het SURF Netwerk Dashboard. Denk hierbij aan Artificial Intelligence (AI)-voorspellingen van verkeer in grafieken tonen, of het kunnen instellen van notificatiemeldingen op basis van thresholds per dienst, of het volgen van de status van dienstaanvragen/wijzigingen die je hebt gedaan. Maar ook meer generieke informatie van het SURF network (status/PoPs/verkeer).  Daarnaast willen we alle netwerkdiensten via selfservice beschikbaar stellen. Uiteraard staan we open voor ideeën voor nieuwe features vanuit de doelgroep.

Samen met gebruikers

We werken samen met onze gebruikers om het SURF Netwerk Dashboard nog beter te maken. In 2019 hebben we een enquête onder gebruikers gehouden. De punten die hier als belangrijkste uitkwamen hebben we verwerkt in een nieuwe versie. Tijdens dit proces hebben we nauw samengewerkt met gebruikers om zo de best mogelijke presentatie te krijgen.

Meer informatie

  • Neem voor feedback, vragen, wensen en ideeën over het SURF Netwerk Dashboard contact op met  productmanager Automation & Orchestration Wouter Huisman via automation-beheer@surfnet.nl 
  • Lees meer over het aanvragen van toegang tot het SURF Netwerk Dashboard op onze wiki
  • Neem voor meer informatie over de netwerkdiensten contact op met SURF Klantsupport via klantsupport@surf.nl.