SURFnet-netwerk Dashboard

Het SURFnet-netwerk Dashboard biedt instellingen een overzicht van alle SURFnet-netwerkdiensten. Hiermee kunnen infraverantwoordelijken en infrabeheerders van instellingen onder andere grafieken met verkeersstatistieken zien.

man en vrouw achter laptop bij de Wageningen Universiteit

Instellingen vragen meer controle

Instellingen vragen om meer controle over de diensten die zij afnemen. Ze willen diensten eenvoudig kunnen aanvragen, configureren en beheren. Daarnaast willen ze een duidelijk overzicht van de beschikbare capaciteit, om de beschikbare bandbreedte flexibeler en efficiënter te kunnen gebruiken. SURF ontwikkelt daarom het SURFnet-netwerk Dashboard, waarvoor personen met de rol ‘infraverantwoordelijke’ en ‘infrabeheerder’ in SURFnet Autorisatie Beheer (SAB) toegang hebben met hun instellingsaccount.

Inzicht in poorten en diensten

Van februari tot juni 2016 was de bètaversie van de eerste release van het SURFnet-netwerk Dashboard beschikbaar voor instellingen. Zij hebben ons feedback gegeven, die wij verwerkt hebben in de eerste release. Deze staat sinds september online. Hierin kunnen infraverantwoordelijken en infrabeheerders een overzicht inzien van de afgenomen netwerkdiensten en een poortoverzicht van SURFinternet  en SURFlichtpaden. Zichtbaar is welke poorten gebruikt worden en waar nog bandbreedte beschikbaar is. In het overzicht zijn ook de diensten naar serviceproviders (via NetherLight) opgenomen. Daarnaast toont het SURFnet-netwerk Dashboard verkeersgrafieken van het gebruik van alle netwerkdiensten.

Toegang tot het SURFnet-netwerk Dashboard

Voor het gebruik van het SURFnet-netwerk Dashboard, moeten eenmalig enkele stappen doorlopen worden. Zodra de toegang geregeld is, is het SURFnet-netwerk Dashboard beschikbaar voor infraverantwoordelijken en infrabeheerders via https://netwerkdashboard.surfnet.nl/index.php.

Toekomst

In de toekomst zijn er plannen voor het inzien van openstaande tickets en van actuele prestaties ten aanzien van delay en jitter en voor het aanmaken van tickets. Op lange(re) termijn is het ook de bedoeling om alle (innovatie)diensten – bijvoorbeeld multipoint-to-multipointdiensten (E-LAN) en virtuele netwerkfuncties – via het SURFnet-netwerk Dashboard aan te kunnen vragen en te kunnen controleren en/of configureren.

Meer informatie

  • Neem voor feedback, vragen, wensen en ideeën over het SURFnet-netwerk Dashboard contact op met productmanager Netwerkdiensten Richa Malhotra (zie contactgegevens onder aan deze pagina)
  • Lees meer over het aanvragen van toegang tot het SURFnet-netwerk Dashboard op onze wiki
  • Neem voor meer informatie over de netwerkdiensten contact op met SURFnet Klantsupport via klantsupport@surfnet.nl.