Artikel

Innovatie in onderwijs en onderzoek

In 2023 brachten we het SURF Tech Trends Rapport uit en ontwikkelden we ons eigen AI-taalmodel GPT-NL. We wonnen de Gouden API Award voor de Open Onderwijs API en lanceerden het Experimental Technologies Platform. 

Tech Trends 2023

SURF Tech Trends 2023 Cover

In 2023 brachten we het Tech Trends Rapport uit, met daarin een uitgebreid overzicht van de technologische ontwikkelingen die we de komende jaren kunnen verwachten. Het rapport helpt om deze ontwikkelingen te begrijpen en onze waarnemingen in perspectief te plaatsen, maar is vooral ook bedoeld om te inspireren. 

Lees meer

Nederland start met ontwikkeling eigen AI-taalmodel: GPT-NL

Neural network

Om onze digitale onafhankelijkheid te versterken, startten we in 2023 met het ontwikkelen van ons eigen open AI-taalmodel: GPT-NL. Samen met TNO en NFI zetten we hiermee een belangrijke stap richting transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI volgens Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen, met respect voor het eigenaarschap van data. 

Lees meer

Start van het Nationaal Groeifondsprogramma Npuls

Nationaal groeifondsprogramma Npuls

Na de subsidietoekenning van het Nationaal Groeifonds in 2022, stond 2023 in het teken van het opstarten en ontwikkelen van het Npuls-programma. Alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten bouwen met Npuls de komende jaren aan een toekomstbestendige onderwijssector. 

Over Npuls

Open Onderwijs API wint de Gouden API Award

Uitreiking Gouden API Award 2023

Tentamencijfers tonen in een studentenapp? Online inschrijven voor een vak bij een andere instelling? Het kan gemakkelijk met de Open Onderwijs API van SURF. In 2023 won de applicatie de Gouden API Award. Met de Open Onderwijs API kunnen verschillende onderwijssystemen, zoals studentinformatiesystemen, roosterapplicaties en studentenapps, onderling data uitwisselen. 

Lees meer

Eindrapport Future Campus: hoe ziet de campus eruit in 2040?

Futuristisch gebouw met veel groen en spiegelende bollen op de voorgrond, verbonden met wegen

Online onderwijs is inmiddels de normaalste zaak van de wereld en generatieve AI speelt straks net zo'n grote rol in ons leven als de smartphone. Dit roept de vraag op: als de fysieke en digitale wereld steeds meer samensmelten, hoe ziet de campus er dan uit in 2040? Om deze vraag te beantwoorden startte SURF in 2023 met het project Future Campus 2040. Dit leidde tot een eindrapport met vier mogelijke toekomstige scenario's die instellingen kunnen gebruiken om zich beter voor te bereiden op de toekomst.

Lees meer

Wereldwijd netwerkknooppunt Netherlight biedt aansluitingen van 400 Gbit per seconde

mannen met laptop

Vanaf 2023 biedt SURF via het netwerkknooppunt Netherlight een netwerkverbinding met een bandbreedte van 400 Gbit per seconde aan. Met deze verviervoudiging van de bandbreedte maken we data-intensief onderzoek in de toekomst mogelijk. Via Netherlight kunnen onderzoekers verbindingen opzetten met onderzoek- en onderwijsnetwerken over de hele wereld. 

Lees meer

Lancering samenwerkingsplatform voor experimentele ict-technologieën

Experimental Technologies Platform

In 2023 lanceerden we het Experimental Technologies Platform, een open samenwerkomgeving waar onderzoekers en IT-specialisten kunnen experimenteren met de nieuwste ICT-technologieën. Hiermee draagt SURF bij aan het vinden van oplossingen voor digitaliseringsvraagstukken in wetenschappelijk onderzoek. 

Lees verder