eduID: 1 digitale identiteit voor studenten

Onderwijs digitaliseert én flexibiliseert. Studenten willen zelf hun onderwijscarrière vormgeven. Dat zorgt voor logistieke en administratieve uitdagingen. Daarom ontwikkelt SURF samen met de instellingen eduID: 1 identiteit waarmee studenten bij iedere onderwijsinstelling terecht kunnen: voor, tijdens én na hun studie.

Vrouwen gebruiken laptop

eduID-roadmap

De komende jaren staan in het teken van uitbreiding van het gebruik van eduID door instellingen. Daarnaast blijft SURF nieuwe toepassingen voor eduID ontwikkelen en bestaande toepassingen doorontwikkelen.

Wat gaan we doen?

We bespreken onze plannen en de voortgang met de eduIDklankbord-groep, onderwijsinstellingen en met een aantal andere stakeholders als Studielink. Je kunt op elk moment aanhaken, meewerken of een use case aandragen.
De focus ligt op de volgende zaken:

 • In 2023 en 2024 richten we ons op de strategie om eduID een stap verder te brengen. eduID heeft namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Hoger Onderwijs Sector Architectuur (HOSA) en in de Digitaliseringsimpuls Onderwijs - Npuls. Dat vraagt om een heldere profilering van eduID als dienst/product, en om een implementatie- en migratiestrategie voor een landelijke uitrol van eduID.
   
 • We gaan door met eduXchange.nl (voorheen de pilot Studentmobiliteit). Via dit platform kunnen studenten zich met 1 klik inschrijven voor een vak of minor aan een andere instelling. Eind 2021 startte dit als pilot met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research. Sinds april 2023 doet ook de LDE-alliantie (Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) mee.
   
 • Om de betrouwbaarheid van eduID te verhogen, kijken we naar verschillende methoden om de identiteit van studenten te verifiëren en breiden we multi-factorauthenticatie uit met meer middelen.
   
 • Met Studielink bekijken we hoe studenten bij inschrijving voor hun opleiding ook gelijk een eduID krijgen.
   
 • We onderzoeken diverse toekomstige ontwikkelingen voor eduID. Welke rol heeft eduID in een landschap met Self Sovereign Identity-oplossingen? Kan eduID voorzien in een ‘onderwijs data wallet’ die de student beheert? We ontwikkelen een prototype van een eduID SSI-wallet om daar ervaringen mee op te doen.