Onderzoeksinformatie in het hbo: verkenning van behoeftes

In 2020 voerde SURF een verkenning uit om te onderzoeken hoe hogescholen het beste invulling kunnen geven aan het registreren van informatie over praktijkgericht onderzoek. Doel hiervan is om in de (informatie)behoefte te voorzien en daarmee praktijkgericht onderzoek te sturen, te verantwoorden en vindbaar te maken.

Studenten werken in bibliotheek

FAQ

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over open onderzoeksgegevens voor hogescholen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met via de contactgegevens onderaan de pagina.

Wat is een PID?

Persistent Identifiers (PID's) zorgen ervoor dat jouw data altijd vindbaar zijn en blijven. PID's kun je vergelijken met een ISBN-nummer bij boeken. Ook als de locatie of de onderliggende infrastructuur verandert, blijft de verwijzing intact. Hier is een overzicht van CERN of de website van ORCID.

Welke PIDs zijn er?

Er zijn meerdere soorten PIDs voor verschillende entiteiten. Deze handleiding (gepubliceerd op zenodo) kan helpen om een keuze te maken.

Kies ik voor ORCID of ISNI?

Je kan beide gebruiken, het ligt aan de use case. Als de data moet worden uitgewisseld tussen systemen dan is ORCID een goede keuze. Als je de functionaliteit van een DAI wilt behouden, dan is ISNI een betere optie.  

Een onderzoeker moet zelf een ORCID aanmaken en een ISNI wordt automatisch gegenereerd door de bibliotheek. Zie het overzicht van de KB.

Ik heb gehoord van het ORCID consortium. Moeten we ons daarbij aansluiten?

Voor alle ORCID consortium vragen kun je contact opnemen met Tanya van Goch (tanya.vangoch@surf.nl).

Wat is het verschil tussen onderzoeksdata en onderzoeksinformatie?

Als we het hebben over onderzoeksdata hebben we het over data in en uit onderzoek terwijl onderzoeksinformatie metadata is over onderzoek.

Wat is een (C)RIS?

CRIS staat voor Current Research Information System. Het is een database om informatie over onderzoek (metadata) te registreren, beheren en uit te wisselen. Het kan worden gebruikt voor:  

  • Zichtbaarheid: het etaleren van onderzoek 
  • Rapportage: interne en externe verantwoording van onderzoek 
Gaat de informatie in Publinova ook naar OpenAIRE?

Op dit moment levert HBO Kennisbank informatie aan OpenAIRE. In de toekomst zal ook informatie uit Publinova aan OpenAIRE geleverd worden.  

Wat gebeurt er met de onderzoeksinformatie uit het hbo nu NARCIS uit de lucht is?

De net gelanceerde Netherlands Research Portal vervangt NARCIS. Deze is opgezet in samenwerking OpenAIRE, UKB en SURF.