IPv6: hoe stap je over?

De IPv4-adressen zijn op, overstappen op IPv6 is dus nodig. Een goede strategie voor deze migratie is van groot belang. SURF helpt je bij het ontwikkelen van die strategie.

Studenten in de bibliotheek achter computers

Steeds minder IPv4-adressen

Er wordt vaak gezegd dat de belangrijkste reden om over te stappen op IPv6 is dat er op deze manier meer IP-adressen beschikbaar komen. Natuurlijk is dat waar, maar het merendeel van de op SURF aangesloten instellingen heeft zelf nog IPv4-adressen en kunnen dus nog wel een tijdje vooruit. Waarom is de overstap naar IPv6 dan toch zo belangrijk?

Bereikbaar houden online diensten

De IPv4-adressen zijn op. Nieuwe kunnen dus niet meer worden uitgegeven. Daarom worden op dteeds meer plekken op het internet alleen IPv6-adressen gebruikt. Gebruik je ook IPv6, dan geeft dat de garantie dat al je diensten op het internet in de toekomst bereikbaar zullen zijn, ook voor mobiele apparaten. Dit nog steeds groeiende aantal devices zal immers steeds vaker alleen voor IPv6 ontwikkeld worden.

SURF ondersteunt bij IPv6

Het SURF-netwerk ondersteunt sinds 2001 zowel IPv4 als IPv6. Samen met de Nationale IPv6 Task Force werkt SURF aan kennisverspreiding over IPv6. Om instellingen voldoende kennis en ervaring te laten opdoen met IPv6, ondersteunt SURF instellingen als volgt:

Doe de IPv6-check

Gebruik je al IPv6? Ga het na met de IPv6-check van internet.nl, een initiatief van Platform Internetstandaarden waar SURF in participeert.