Data Exchange: vertrouwd data delen

Vertrouwelijke data delen met onderzoekers, terwijl je als eigenaar te allen tijde controle houdt over de data. Controle over wie je data gebruikt maar vooral ook over wat ermee gebeurt. Hoe doe je dat?

Onderzoeker achter de computer

In het project Data Exchange onderzoeken we hoe een vertrouwde derde partij hierin een rol kan spelen. Ook kijken we welke controles nodig zijn om erop te kunnen vertrouwen dat de data alleen worden gebruikt voor de afgesproken doelen.

Prototype van een platform

Data-aanbieders zoals bedrijven of academische ziekenhuizen willen hun data wel beschikbaar stellen voor onderzoek, maar willen zelf in de hand houden wie de data gebruikt en waarvoor. Ook moet voldaan worden aan wettelijke eisen op het gebied van persoonsgebonden gegevens. SURF heeft een prototype gebouwd van een platform waarop data kunnen worden gedeeld zonder de controle over of de vertrouwelijkheid van de data te verliezen.

Hoe werkt het? Een onderzoeker vraagt aan een data-aanbieder of er een bepaalde analyse gedaan mag worden op een dataset. De data-aanbieder beoordeelt het verzoek, en na goedkeuring wordt de analyse door de derde partij in een beveiligde omgeving uitgevoerd, zodat er geen data naar buiten kan lekken. Na afloop kan de data-aanbieder het resultaat bekijken en dan pas besluiten om dit vrij te gegeven aan de onderzoeker. Door deze controles heeft de data-aanbieder zekerheid dat er geen onbedoelde gegevens naar buiten komen, en kan de onderzoeker toch een analyse uitvoeren op vertrouwelijke data.

Om te zorgen dat de data-aanbieder niet voor elke berekening opnieuw het controleproces hoeft te doorlopen, is het ook mogelijk om toestemming te geven voor een specifieke analyse op meerdere datasets, of om een onderzoeker toestemming te geven alle mogelijke analyses te doen op één specifieke dataset. Deze toestemming kan op elk moment ingetrokken worden.

Data Exchange Diagram

Webinar Data sharing with privacy protection for research

22 September 2020

Tijdens dit webinar presenteerden we 5 projecten die het mogelijk maken om privacygevoelige gegevens te delen voor onderzoek, waarbij de data-aanbieders de controle over de data behouden.

Download de presentaties:

Bekijk de opname hieronder:

Webinar Sharing confidential data for research

23 juni 2020

Tijdens dit webinar presenteerden we 4 projecten waarin onderzoek wordt gedaan naar vertrouwelijke gegevens, terwijl de dataleveranciers de controle over hun gegevens behouden.

Bekijk de presentaties:

Bekijk de opname hieronder:

Denk mee!

SURF wil met behulp van dit prototype aan zowel data-aanbieders als aan onderzoekers vragen welke waarborgen in welke omstandigheden nodig zijn zodat het makkelijker wordt om vertrouwelijke data door onderzoekers te laten gebruiken. Ook willen we in dit project te weten komen hoe een dergelijke infrastructuur past binnen bestaande dataworkflows.

Heb je interesse in dit onderwerp? Dan komen we graag met je in contact om ideeën uit te wisselen en te horen hoe een dergelijk concept jou verder kan helpen.

Meer informatie

Dit project is onderdeel van het SURF Open Innovation Lab.

Projectteam SURF

Freek Dijkstra
Axel Berg
Hylke Koers

Samenwerkingspartners

BIT – prototyping studio
Mike Kotsur - software development consultant