WaardenWijzer- Het Spel. Bespreek dilemma’s van digitalisering

Open het gesprek over publieke waarden met 'WaardenWijzer - Het Spel'. Het bordspel en de voorbeelddilemma's faciliteren op een leuke, toegankelijke en praktische manier het gesprek over digitalisering en haar dilemma’s, waarden en ethische afwegingen. Vanuit het perspectief van publieke waarden bediscussier je digitaliseringsvraagstukken.

Twee studentes met laptop op schoot op een bankje

Dilemma: Studenten Informatie Systeem (SIS)

Het Studenten Informatie Systeem (SIS) is het kloppend hart van de studentadministratie. Hierin staat informatie zoals studieaanbod, inschrijvingen, voortgang en cijfers. Jouw SIS-leverancier biedt aan om gegevens op te slaan bij een Amerikaans bedrijf met een imposante staat van dienst, een zogenaamd big tech-bedrijf.

Zij staan bekend om hun schaalbaarheid, beveiliging en laagste prijzen. De SIS-gegevens kunnen ook op een Europees platform worden opgeslagen, in een Nederlands datacenter. Dicht bij huis dus en de Europese wetgeving is - zonder discussie - volledig van toepassing. De prijs is wel fors hoger, bijna 1,5x hoger dan het aanbod van big tech-bedrijf.

Besluit:
De instelling is voornemens om gebruik te maken van het Amerikaanse big tech-bedrijf voor de opslag van de SIS-gegevens. Ben je het hiermee eens of oneens?

WaardenWijzer-spelkaarten
WaardenWijzer Het Spel - Studenten Informatie Systeem