WaardenWijzer: Het Spel. Bespreek dilemma’s van digitalisering

Open het gesprek over publieke waarden met het publieke waarden spel 'WaardenWijzer - het spel'. Dit bordspel faciliteert op een leuke, toegankelijke en praktische manier het gesprek over digitalisering en haar dilemma’s, waarden en ethische afwegingen binnen jouw instelling.

Twee studentes met laptop op schoot op een bankje

WaardenWijzer - Het Spel is gebaseerd op de Moral Design Game, ontwikkeld door het Lectoraat Moral design strategy van Fontys Hogeschool. Voor alle onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland is een exemplaar beschikbaar.

Digitaliseringsvraagstukken worden nu vooral bekeken vanuit het perspectief van kosten of functionaliteit. Publieke waarden als autonomie, menselijkheid en rechtvaardigheid vinden we daarbij vaak wel belangrijk, maar deze ook meenemen in een afweging is lastig. De balans tussen verschillende waarden, functionaliteit en/of kosten is een uitdagende zoektocht.

Met dit publieke waarden-spel kruip je in de huid van een van de betrokkenen zoals een student, een directeur, inkoper of privacy-jurist en bediscussieer je met andere spelers een case.

Dat kan een case zijn die je hiernaast in het menu vindt. Het kan natuurlijk ook een case zijn die je zelf inbengt. Het spel stimuleert alle spelers om na te denken over de invloed van publieke waarden in het besluitvormingsproces. Het geeft inzicht in de argumenten voor én tegen.

Onderwerpen in de voorbeelddilemma's zijn:

  • Wereldwijde dominantie
  • Marktplaats
  • ChatGPT
  • Studenten Informatie Systeem
  • Smartwatches
  • TikTok
  • Learning Management System

 

Over het publieke waarden spel

Het spel speel je met minimaal 4 en maximaal 8 spelers, Idealiter speel je met 8 personen en is de speelduur ongeveer 60 minuten. Er zijn 3 speelrondes. Je kunt er zelf voor kiezen om 1, 2 of 3 rondes te spelen.

Indien gewenst kan een moderator het spel begeleiden. Deze moderator kan, voorafgaand aan het spel, ook een introductie of update verzorgen over publieke waarden. Neem contact op met publiekewaarden@surf.nl als je hiervan gebruik wilt maken.

Leden van SURF krijgen één exemplaar van het spel gratis toegestuurd.