Artificial intelligence

Hoe ziet een digitale onderzoeksinfrastructuur voor kunstmatige intelligentie eruit? Dat onderzoeken we, zodat we toewerken naar nieuwe en verbeterde componenten van een digitale infrastructuur voor onderzoek.

Artificial Intelligence theme Lab

Responsible AI

Aangezien AI steeds meer een rol speelt in ons leven, is het belangrijk dat we het gebruik en de ontwikkeling ervan met zorg en verantwoordelijkheid benaderen. Ons AI-programma richt zich op het verkennen van het potentieel van AI in onderzoek, onderwijs en operaties, rekening houdend met ethische principes en publieke waarden.

Omdat het vakgebied van AI voortdurend in ontwikkeling is, onderzoeken we bij SURF hoe we AI het beste kunnen ontwikkelen en verantwoord kunnen gebruiken. We doen dit door expertise op te bouwen in verantwoorde AI-benaderingen, (technische) experimenten uit te voeren en een gedeelde beleidsaanpak te ontwikkelen.

We volgen de ontwikkelingen op Europees en nationaal niveau op de voet, waaronder de AI-wet van de EU en de richtlijnen van de Nederlandse overheid, om ervoor te zorgen dat onze aanpak aansluit bij de bredere gemeenschap. We doen dit door onze aangesloten instellingen te betrekken, omdat we geloven dat samenwerking de sleutel is tot het nemen van weloverwogen en verantwoorde beslissingen over het gebruik van AI.

Wilt u bijdragen? Neem dan rechtstreeks contact met ons op of neem deel aan de discussie in onze communities over artificial intelligenceAI in het onderwijs en publieke waarden.