De draadvrije campus

De komende jaren wordt de behoefte aan draadvrij op campussen alleen maar groter. Samen met instellingen willen we komen tot 1 gezamenlijke netwerkarchitectuur. Lees meer over onze diensten, projecten/pilots, 5G en onze visie.

Student aan een tafel in een open ruimte met een laptop

Plekkie: Betere benutting gebouwen dankzij Internet of Things

Studenten willen zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de locatie van hun instelling. Maar ook instellingen zelf hebben er belang bij dat de ruimtes zo goed mogelijk gebruikt worden. Hoe kunnen IoT-sensoren hierbij helpen? Dat was het idee waarmee we de proof of concept Plekkie startten.

Plekkie

Samen met de Hanzehogeschool Groningen startte SURF een proof of concept om uit te zoeken, hoe Internet of Things (IoT) sensoren konden helpen met het vinden van het plekkie, dat studenten op dat moment nodig hebben. We combineerden hierbij allerlei verschillende gegevens, van sensoren, facititeiten, grootte van een ruimte en beschikbaarheid. We combineerden dit in 1 app, waarbij studenten of medewerkers precies aan konden geven naar welk Plekkie ze op zoek waren. Om te overleggen, te workshoppen, te studeren of gewoon even te chillen bijvoorbeeld.

Sensortechnologie en IoT

De app maakt gebruik van data die bewegingssensoren in lokalen en kamers doorgeven. Daarmee is Plekkie een goed voorbeeld van de manier waarop sensortechnologie en het Internet of Things gebruikt kunnen worden.

IoT helpt ruimtes zo goed mogelijk te gebruiken

Voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen en veel verschillende ruimtes is het vaak een enorme klus om het gebruik daarvan aan het begin van het studiejaar in te roosteren. En vrijwel altijd blijkt in de praktijk dan toch weer net anders te zijn. Door ruimtes realtime te monitoren blijkt of ze daadwerkelijk bezet of beschikbaar zijn.  

In het pand van innovatiewerkplaats Digital Society Hub van de Hanzehogeschool zijn de ruimtes voorzien van sensoren die temperatuur, CO2, beweging en soms ook geluid meten. Dit om uiteindelijk inzicht te verkrijgen in het gebruik, verkeersstromen en bezettingsgraad van locaties. Voor Plekkie wordt alleen beweging gemeten.

Hoe werkt Plekkie?

Studenten die op zoek zijn naar een beschikbare ruimte geven aan wat het doel is en om hoeveel personen het gaat. De app laat realtime zien waar iets vrij is. Een geclaimde ruimte verdwijnt automatisch gedurende 5 minuten uit het aanbod. Het gaat dus niet om reserveren maar om het ad hoc matchen van vraag en aanbod.

Wanneer er beweging in de ruimte wordt gedetecteerd verschijnt er een pop-up om je aanwezigheid te bevestigen. Het kan ook zijn dat iemand anders de kamer al gebruikt, waarna een nieuwe ruimte gezocht kan worden.

Na gebruik wordt er om kwalitatieve feedback gevraagd. Hoe geschikt was de ruimte? En waren de juiste voorzieningen aanwezig?

Het gebruik van Plekkie is uiteraard goed beveiligd. De studenten loggen in via SURFconext en er wordt alleen een identifier opgeslagen. Plekkie is dus via het principe van privacy-by-design gebouwd.

Op naar de toekomst

Plekkie is ontwikkeld als proof of concept maar is een goed werkende demoversie geworden. Wensen voor de toekomst zijn: locatiebepaling van een gebruiker en een dashboard met alle informatie voor de facilitair beheerders.

In een vervolgfase is het de bedoeling dat Plekkie gebruikt gaat worden op meer locaties van de Hanzehogeschool door heel Groningen heen - en idealiter zelfs bij andere onderwijsinstellingen in de stad of zelfs Nederland zodat iedereen elkaars faciliteiten kan delen.

Sensortechnologie en het Internet of Things bieden eindeloos veel mogelijkheden om slimmer, efficiënter en goedkoper gebouwen te beheren. De verzamelde data kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld gebouwinrichting, beheer van bezoekersstromen, verwarming en verlichting en bijvoorbeeld beveiliging en toegangsbeheer.