Advanced computing & network innovation
To solve global challenges, information and communication technology (ICT) plays a central role in accelerating scientific analysis and basic research. We look at the possibilities and opportunities with advanced computing & networking technologies.


Gebouw met de tekst: Get started: the future is here

Scientific questions of the future require a different approach to how you calculate.

SURF Short podcast about advanced computing
Sagar Dolas

Sagar Dolas

Telefoonnummer

Energy-conscious computing

We strive for sustainable ICT solutions for scientific research by developing innovative methods for efficient energy use, especially at the application level.

Stroomverbruik van onze e-infrastructuur

Het wereldwijde energieverbruik van ict draagt aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de luchtvaart. In Nederland vertegenwoordigt ict op universiteiten en hogescholen ongeveer 20% van het totale stroomverbruik. Bij SURF wordt meer dan 90% van de CO2-voetafdruk veroorzaakt door het stroomverbruik van de e-infrastructuur.

Onze inspanningen richten zich op het verminderen van energieverbruik op applicatieniveau. Er zijn indicaties dat aanzienlijke energiebesparingen (tot 10%) mogelijk zijn.

Onze voornaamste activiteiten

  • Gedetailleerd onderzoek naar de karakteristieken van applicaties en hun energetisch afstemgedrag. Eerste tests van de drie meest gebruikte applicaties op de nationale supercomputer (goed voor een totale werklast van 30%) laten veelbelovende resultaten zien.
  • Formuleren en beïnvloeden van beleid voor duurzaamheid & groen computergebruik voor digitale infrastructuren bij SURF.
  • Ontwikkeling van een platform om gebruikers bewust te maken van energiegebruik en aanbevelingen te doen om energie te reduceren.

Samenwerkingen

  1. Mede-ontwerp van de EAR-software, een energiebeheerskader voor HPC, in samenwerking met Barcelona Supercomputing Center en hardwareleverancier Lenovo.
  2. Samenwerking met Radboud Universiteit & IBM om nieuwe AI / Neuromorphic architecturen voor energie-efficiënt computergebruik te onderzoeken.
  3. Betrokkenheid bij en deelname met Amsterdam Economic Board voor de ontwikkeling van een roadmap met betrekking tot groene digitale infrastructuren in Nederland.