Best practice 'SURFconext maakt gastgebruik mogelijk voor VU en VUmc'(Publicatie)

VU en VUmc gebruiken verschillende onderdelen van SURFconext om gastgebruik veilig en goed te regelen. Lees in deze best practice de ervaringen van de VU, VUmc en het wereldwijde bibliotheeksamenwerkingsverband OCLC.

download
03 JUL 2018

Geen instellingsaccount, toch toegang tot diensten

De Vrije Universiteit (VU) en VU medisch centrum (VUmc) werken nauw samen om artsen op te leiden. Studenten geneeskunde en hun docenten van de VU en VUmc hebben toegang tot online bronnen van de universiteitsbibliotheek. De toegang loopt via OCLC, een wereldwijd bibliotheeksamenwerkingsverband. Hier kunnen studenten en docenten inloggen met SURFconext. Voor stagebegeleiders die niet bij een aangesloten instelling werken, is de toegang lastig; zij hebben geen SURFconext-account. Toch hebben de VU en VUmc hier een oplossing voor gevonden, door verschillende onderdelen van SURFconext met elkaar te gebruiken.

Onderdelen van SURFconext slim ingezet

VU en VUmc hebben verschillende onderdelen van SURFconext slim gecombineerd. Gebruikers zonder instellingsaccount maken een Onegini-account aan, waarmee ze kunnen inloggen via SURFconext. Deze gastgebruikers worden vervolgens via SURFconext Teams in een groep geplaatst. Met SURFconext Autorisatieregels wordt geregeld bij welke dienst de groepen mogen inloggen. In dit geval hebben de groepen gastgebruikers toegang met hun Onegini-account tot de diensten van OCLC die VUmc van hen afneemt.

Meer informatie

Laatste wijziging op 09 nov 2018