Congres
SURF Security- en Privacyconferentie

De SURF Security- en Privacyconferentie is de jaarlijkse conferentie waarin je alles hoort over actuele security- en privacyonderwerpen in onderwijs en onderzoek. Er is aandacht voor zowel technische als beleidsmatige en juridische aspecten. In 2023 zijn we te gast bij locatie Domstad van Hogeschool Utrecht.

mensen bij een bijeenkomst

Keynotes SURF Security- en Privacyconferentie

Lees meer over de keynotes van de Security- en Privacyconferentie.

Keynote Behind the scenes in de CyberBunker-strafzaak

Portret Christoph Einzinger

Christoph Einzinger, politie-functionaris bij de Duitse politie, neemt je tijdens zijn keynote mee in een kijkje achter de schermen in het politiewerk dat nodig was om de misdaden aan het licht te brengen die die werden gepleegd door CyberBunker, een hostingprovider en datacenter gevestigd in een oude NAVO-bunker. Deze zaak kreeg ook in Nederlands enige media-aandacht, zij bijvoorbeeld het artikel hierover van security.nl. Je hoort over de geheime fase, de politie- en justitiële maatregelen en de planningsfase van de inval zelf. Ook krijg je een inkijkje in de expertise die nodig was om alle IT-infrastructuur in beslag te nemen en de ongeveer twee petabytes aan gegevens te analyseren.

Christoph Einzinger is officier van de Duitse federale politie en als plaatsvervangend hoofd van het SOC verantwoordelijk voor het defensieve deel van de IT-beveiliging. Hiervoor was hij specialist in cybercriminaliteit bij de Rijksrecherche van Rijnland-Palts en heeft hij gewerkt aan uiteenlopende zaken op dit gebied. Hij heeft een masterdiploma in digitale forensische wetenschap en momenteel is hij bezig met zijn doctoraat in informatica.

Deze keynote is in het Engels

Wanneer: 29 juni | 12.55 uur

Keynote ♬ You ain’t seen nothing yet ♫

In hun energieke en levendige presentatiestijl laten Righard Zwienenberg en Eddy Willems real-life voorbeelden zien van cyberincidenten en leggen zij uit wat er mis is gegaan, en hoe ze voorkomen hadden kunnen worden. Omdat zij ook nieuwsgierig zijn waarom wij (de gebruikers) deze fouten blijven maken, gaan ze ook dieper in op de redenen waarom de geschiedenis zich blijft herhalen. De verrassende gemene deler die zij hebben gevonden, delen ze met je aan het einde van deze keynote.

Righard Zwienenberg is een bekende security industrie-veteraan uit Nederland. Hij heeft een indrukwekkend track record op het gebied van security. Sinds 2012 werkt hij voor ESET als Senior Research Fellow en vanuit die rol adviseert hij sinds 2018 ook het Europol European Cyber Crime Centre (EC3).

Eddy Willems is een wereldwijd bekende Belgische security-expert, spreker, auteur, en security onderzoeker. Hij is bestuurslid bij drie organisaties uit de beveiligingsindustrie, EICAR, AVAR en LSEC, en Security Evangelist bij GDATA CyberDefense. Ook is hij auteur van Cybergevaar (2013) en Het Virus (2020).

Wanneer: 29 juni | 16.40 uur

Keynote Hollywood style smartlock attacks: zijn de fysieke inbraakpogingen in films echt mogelijk?

Foto Jilles Groenendijk

Jilles Groenendijk (foto Dennis van Zuijlekom)

In Hollywoodfilms worden sloten vaak op spectaculaire wijze geopend. Hoe anders is de werkelijkheid: de manier waarop sloten worden opengebroken is doorgaans saai. In de keynote Jilles Groenendijk, hardware hacker bij Deloitte, hoor je welke gevaren er kleven aan het gebruik van smart devices, zoals een slimme lamp, in combinatie met fysieke security. Hij doet dat op geheel eigen wijze in Hollywood-style. Jilles brengt de onveilige software-problematiek, die iedereen inmidddels wel kent, naar het hardware domein.

Jilles Groenendijk is hardware hacker bij Deloitte Nederland. Hij heeft het vak geleerd door zelf apparaten uit elkaar te halen. Jilles heeft wetenschap en technologie onderwezen aan kinderen op de basisschool. Ook organiseert hij lezingen en workshops voor de gemeenschap gericht op zowel volwassenen als kinderen. "Inspireer mensen en geef ze een kickstart".

Wanneer: 30 juni | 15 uur