Congres
SURF Security- en Privacyconferentie

De SURF Security- en Privacyconferentie is de jaarlijkse conferentie waarin je alles hoort over actuele security- en privacyonderwerpen in onderwijs en onderzoek. Er is aandacht voor zowel technische als beleidsmatige en juridische aspecten. Het thema van dit jaar is '20/20-visie: goed zicht op security en privacy'.

Man houdt bril op afstand van zijn hoofd

Keynotes SURF Security- en Privacyconferentie

Lees meer over de keynotes van de Security- en Privacyconferentie.

Keynote Anna Wilson (HEAnet)

In deze indrukwekkende keynote vertelt Anna over de netwerkproblemen die ontstonden na de aanslagen van 9/11. Dit leidde namelijk ook tot netwerkproblemen bij veel NREN's. Zij vertelt over hoe verschillende mensen de dagen daarna bezig zijn geweest een noodgenerator gaande te houden in het rampgebied in Manhattan. Ook gaat zij in op hoe de communicatie verliep tussen het net opstartende Dante-netwerk, de Europese NREN's en New York en wat voor weerslag het managen van die crisis heeft gehad op de mensen die daar weken mee bezig zijn geweest. Dit doet zij aan de hand van e-mails en tickets uit die tijd.

Anna Wilson is Technisch architect bij HEAnet

Anco Scholte ter Horst (Freedom.nl)

In februari 2019 maakte Maximo Ibarra (CEO KPN) bekend dat KPN streeft
naar een 'one-brand strategy'. Hiermee wil hij de merken die onder KPN vallen, zoals XS4all, opheffen. Het actiecomité 'XS4ALL moet blijven'
heeft via Crowdfunding 2.5 miljoen ingezameld om dit tegen te gaan.  Inmiddels is er een nieuwe Internet Service Provider met de naam Freedom.nl gestart. In deze keynote presenteert Anco Scholte ter Horst de ervaringen en plannen van Freedom.nl.

Herbert Bos (VUSec)

Hardware insecurity: Plenty of room at the bottom (for attackers)

De exploitatie van moderne software is uiterst moeilijk geworden. Zelfs als de aanvaller een bug vindt, maakt een verscheidenheid aan verdedigingen het moeilijk om deze te exploiteren. Geen wonder dat aanvallers op zoek zijn gegaan naar alternatieve manieren om systemen te compromitteren. In het bijzonder ontdekten ze dat alle softwareweergaven tegenwoordig afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de onderliggende hardware (CPU, geheugen, enz.), Tot hun vreugde is de hardware ons vertrouwen helemaal niet waard! Door veel voorkomende hardwarekwetsbaarheden kunnen aanvallers zelfs de meest geavanceerde verdedigingen omzeilen en de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van geavanceerde systemen schenden. In deze keynote presenteert Herbert Bos de hardwarekwetsbaarheden die worden aangestuurd door software en bespreekt hij de ervaringen bij het onthullen van dergelijke kwetsbaarheden.