Blended onderwijs combineert face-to-face met ICT-gebaseerde onderwijsvormen. Dit sluit beter aan op de behoefte van de student en het maakt activerend en tijd- en plaatsonafhankelijk leren mogelijk. Het heeft wel consequenties voor instellingen; het vraagt om visie, herontwerp van het onderwijs en goede ondersteuning van docenten.
Vormgeven blended onderwijs
Het ontwikkelen en uitvoeren van online en blended onderwijs betekent anders werken. De manier van lesgeven verandert voor docenten en het inrichten en ontwikkelen van het onderwijs vraagt om specifieke vaardigheden. Dit betekent nauwe samenwerking van docenten met vormgevers, videomakers, onderwijskundigen en ICT-ers.
Ontwikkelen van online leermateriaal
Steeds meer docenten willen de mogelijkheden van online onderwijs verkennen. Maar hoe pak je dat aan?
- Een hulpmiddel om aan de slag te gaan bij het ontwikkelen van online onderwijs is het infographic online onderwijs A4. Je verkent de mogelijkheden van online onderwijs om vervolgens een plan uit te werken.
Methodieken en tools
Docenten experimenteren met nieuwe vormen van blended onderwijs. Welke methodieken en tools zijn aan te bevelen?
- De infographic Methodieken en tools voor blended onderwijs laat zien welke methodieken en tools onderwijsinstellingen gebruiken bij het inrichten van blended onderwijs.
- In de Thema-uitgave Didactische modellen staan de belangrijkste vraagstukken, oplossingen, kansen en behoeften rondom didactische modellen en de do’s & don’ts op een rij.
Video
Binnen online onderwijs is een essentiële rol weggelegd voor video. Hoe maak je daar effectief gebruik van? En wat komt daarbij kijken?
- De checklist videoproducties maken voor het onderwijs helpt je bij het effectief inzetten van video in het onderwijs.
- Op de website www.media-and-education.nl deelt de SIG Media & Education kennis en ervaringen op het gebied van video in het onderwijs. De site bevat aan de praktijk getoetste scenario’s voor het gebruik van video in het onderwijs.
Toetsing
Bij het ontwikkelen van online onderwijs moet je ook nadenken over toetsen en beoordelen in online onderwijs.
- In de Whitepaper online proctoring: surveilleren op afstand concluderen we dat online proctoring voor specifieke situaties veel toegevoegde waarde biedt.
- In het Handboek 'In 5 stappen naar een itembank met toetsvragen' ga je snel en doordacht van start bij het maken van een itembank, een digitale databank met toetsvragen.
- In de thema-uitgave: Toets- en vragenbanken in het onderwijs lees je wat de meerwaarde is van digitale toets- en vragenbanken.
- De thema-uitgave Innovaties in digitaal toetsen laat zien op welke manier toetsen ingezet kan worden als (online) manier om het leren te versterken.