Visie draadvrije campus
De komende jaren wordt het draadvrij aansluiten van apparatuur op de campus niet alleen betrouwbaarder, sneller en makkelijker, maar ook goedkoper. Het gaat daarbij niet alleen om laptops, telefoons, tablets, smart watches en ander persoonlijke apparatuur, maar ook over alle apparatuur die op de campus aanwezig is.
Grotere behoefte aan draadvrij op de campus
Het is uiteindelijk minder schaalbaar en kostbaarder om al deze apparatuur bedraad aan te sluiten. De switchpoortcapaciteit, bijbehorende bekabeling, het handmatige patchen en configureren van de poorten is daarbij foutgevoelig. De behoefte op de campus wordt dan ook steeds groter om alles draadvrij aan te sluiten.
Verschillende technologieën
Er zijn tal van oplossingen om apparatuur draadvrij aan te sluiten. Wifi, 4G en 5G zijn daarvan de meest bekende. Maar ook LoRaWAN, Bluetooth, mmWave-technologie en Li-Fi bieden oplossingsmogelijkheden. Afhankelijk van de behoefte en de specifieke situatie zal er voor een oplossing gekozen gaan worden.
Uitdagingen voor de ict-architect en beheerder
Al deze apparaten en aansluitmogelijkheden op de campus zorgen voor de ict-architect en -beheerder voor interessante uitdagingen, zoals:
- Hoe zorg ik voor een betrouwbaar en robuust inpandig (radio)netwerk?
- Hoe zorg ik voor voldoende beveiliging en waarborg ik privacy?
- Hoe richt ik een toekomstvaste, draadvrije infrastructuur in?
- Hoe richt ik mijn bekabeling in (bij nieuwbouw, renovatie of vernieuwing)
- Welke technologie moet ik kiezen, aanbevelen of zelfs verbieden?
- Welke toepassingen krijgen prioriteit ten opzichte van andere en hoe regel ik dat in?
Naar 1 gezamenlijke draadvrije campusnetwerkarchitectuur
In onze visie staat iedere campus niet op zichzelf. Bij bijvoorbeeld eduroam hebben we al gezien hoe aantrekkelijk het is om op het gebied van toegang tot het wifinetwerk samen te werken. Hierdoor kan een student of medewerker op de eigen locatie, maar ook bij andere aangesloten instellingen, eenvoudig en vertrouwd online werken. Bovendien hoeft dan niet iedere instelling opnieuw het wiel uit te vinden. Onze visie is dan ook dat we met en voor de campussen gezamenlijk één toekomstvaste netwerkarchitectuur moeten ontwerpen, zodat alle gangbare draadvrije oplossingen eenvoudig en vertrouwd kunnen worden aangesloten en beheerd. Daarom zijn we nu bezig met onderzoeken en proeftuinen met instellingen. Resultaten vind je terug op deze site en we horen het graag als je zelf over een bepaald vraagstuk wilt sparren.